Olcsóbb lesz karácsonykor a hal, mit tavaly. Az időjárás, a csökkenő takarmányárak, valamint a kormányzati támogatások is segítették az ágazatot, 10-15 százalékos árcsökkenés várható a 2022-es ünnepi árakhoz képest. A somogyi tavakon folyamatosan zajlik a lehalászás.
Reggel hét órakor a háló húzásával kezdődött a lehalászás a mikei telelőtavakon november 21-én, kedden – írta meg a sonline.hu.
A halászok vízhatlan ruhákban körülhatárolták az úgynevezett tanyát, ahonnan szákokkal merték a halakat kosarakba. A süllőt a mérlegelést követően azonnal vízbe helyezve tették fel a kamionra.
– Nem lehet önmagába rakni, mint a pontyot, mert a bognártüskéje a halnak kiszúrhatja a másik szemét, és ezt követően elhullik a hal, emiatt vízből csak vízbe rakjuk – mondta el Németh István, a Tógazda Zrt. ügyvezetője.
A mikei lehalászáshoz évek óta Ötvöskónyiból hozzák az idénymunkásokat, az őszi lehalászás idején száz főt foglalkoztatnak. Órabérben fizetik a dolgozókat, átlagosan kétezer forintot kapnak.
– Tizenkilenc segédmunkás és öt halász van a brigádban. Jómagam öt éve egy munkatárs révén kerültem ide, és nagyon szeretem a halászatot annak ellenére, hogy kemény meló – mondta Talpas Richárd.
– Az októberi meleg időjárás miatt kicsit késésben vagyunk. Volt, hogy egyik délután 28 fokot mértünk. A lehalászással november 10. óta tudunk folyamatosan dolgozni, valószínűleg a munka karácsonyig ki fog tartani – mondta el Németh István, a Tógazda Zrt. ügyvezetője.
– Bőven volt idén csapadék és mérséklődtek a takarmányárak is, így tavalyhoz képest 10-15 százalékkal olcsóbban tudjuk a halat kínálni a fogyasztóknak – emelte ki Németh István.
Megjegyezte: az idei évben a szaktárca hektáronként százegyezer forintot adott a tógazdaságoknak, ez a krízistámogatás nagy segítséget nyújtott az ágazatnak.
A halgazdaságok azt tapasztalják, hogy a vásárlók hetven százaléka a pontyot választja, ezt követi az amur, a busa, a ragadozó halak, utóbbiból a harcsa és a süllő fogy a legjobban. Nemcsak a hazai multiáruházakba szállítanak halat, hanem a környező országokba is. Kedden például egy kárászokkal megrakott kamion Romániába indult a tó mellől.
A hazai halfogyasztás évről évre fél kilóval növekszik, de még a többi uniós országhoz képest van lemaradásunk. Az Európai Unióban 22-23 kilónyi az egy főre jutó halfogyasztás, nálunk 6,5-7 kiló között mozog, de nem vagyunk utolsók, Bulgáriában még alacsonyabb a fogyasztás.
Még több friss hírért KATTINTS IDE!
(nyitókép: togazda.hu)