2024. július 17. szerda | Elek, Endre
Halgazdálkodás

Meredeken emelkedik a Balatonnál kilőtt nagy kárókatonák száma – videóval

Meredeken emelkedik a Balatonnál kilőtt nagy kárókatonák száma – videóval

A tavalyi évben összesen 2265 darab nagy kárókatonát (Phalacrocorax carbo) lőttek ki a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. (BHNp Zrt.) dolgozói a Balaton partjain engedélyezett helyszíneken, valamint a kezelésünkben lévő tógazdaságokban.

A Balaton partvonalán az illetékes természetvédelmi hatóságtól kapott engedélynek megfelelően a téli vonulási időszakban végezték a gyérítést. A tó nyílt vizéről sajnos továbbra sincs lehetőség vadászni

A BHNp Zrt. beszámolója szerint a fenti összesített számból 465 darab volt, amit a Balaton-parton sikerült elejteni, a többi 1800-at a tógazdaságokban, ahol egész éven át van lehetőség gyéríteni.

Egy videó is megjelent, amelyben Fodor Ferenc, a BHNp Zrt. haltermelési igazgatója elmondta, a halgazdaságokban hat fő egész évben a kormoránok gyérítésével foglalkozik. Hozzájuk csatlakozik a téli időszakban a halőri állomány azon része, akik fegyvertartási engedéllyel és sörétes fegyverrel rendelkeznek. 

A BHNp Zrt. a gyérítéseket folyamatosan végzi, az ezzel kapcsolatos információkat, jelzéseket hivatalos elérhetőségeikre (lehetőleg e-mailben) várják.

Egyúttal felhívták a figyelmet, hogy a kis kárókatona védett faj, amelyre nincs lehetőség kilövési engedélyt adni, előfordult ugyanis, hogy a horgászok ezen faj csapatait jelezték.

Az éves kilövési számok így alakultak az utóbbi években:

A grafikonból látszik, hogy 2014 óta meredeken emelkedik a kilőtt madarak száma: kilenc év alatt majdnem megnégyszereződött a mennyiség. 

Fodor Ferenc bővebben beszélt nagy kárókatona problémaköréről a VIII. Balatoni Horgász Konferencián.

Idén eddig elkerülték a Balatont a nagy kárókatonák. Részletek ITT.

Még több friss hírért KATTINTS IDE!

(nyitókép: pixabay.com)