Nagy a sürgés-fogás a rétimajori tógazdaságban. Ezúttal azonban nem a horgászoké, hanem a halászoké a főszerep. Megkezdődött ugyanis az őszi halkitermelés, hogy mindenkinek jusson elegendő kopoltyús a karácsonyi asztalra.
Különös látványt nyújt a hatalmas tó, melyben már alig van víz, és az sem mindennapi, hogy tucatnyi ember hálóval a kezében álldogál a maximum 13 fokos vízben. A „fogás” is ámulatba ejtő, hiszen egy-egy húzásnál 1,5 tonna hal landol a hálóban – írja a borsonline.hu.
– Két hónapon keresztül folyamatosan halászunk a tavainkon. Ez napi szinten 8-10 tonna, többségében háromnyaras pontyot jelent. Az ünnepi időszakban fogy el az éves haltermelés 40 százaléka, ez körülbelül 1500 tonna, ennek pedig a 90 százaléka ponty. A maradék tíz százalékon osztozkodik a harcsa, a süllő, busa és a keszeg, kárász – nyilatkozta Aranyponty Zrt. tulajdonosa.
Lévai Ferenc hozzátette: az aszály, a takarmányárak drágulása, valamint a rezsiköltségek emelkedése miatt drágul a boltok polcain is a hal. Körülbelül 2000-2500 forintot kérnek el majd az árusok karácsonykor egy kiló élő pontyért.
Mint manapság minden, a halászat is gépesítéssel történik, így a napi 10 tonna élő halhoz elég 6-8 ember, akiknek a feladata jórészt az osztályozás, válogatás. A halak csak tökéletes egészségügyi állapotban kerülhetnek a boltok polcaira, így kéthavonta állatorvosi vizsgálatokon esnek át.
– Ha bármi problémát észlelünk egy-egy kopoltyúson, azonnal elküldjük egy laboratóriumba kivizsgálni. Majd az eredmények tükrében kezeljük az állatot. Magyarországon nagyon ritka, hogy betegség pusztítja a halállományt, emiatt pedig gyógyszerrel be kelljen avatkozni. Az elmúlt három-négy évben még kisebb fertőzést sem kaptak el a halaink – fogalmazott Lévai.
Azt is elmondta, minden tógazdaságnak van halegészségügyi vizsgával rendelkező szakembere, aki személyesen kíséri figyelemmel a halak sorsát. Ha bármi rendellenességet tapasztal, azt azonnal jelenti, és elküldi az Állatorvostudományi Egyetem laboratóriumába.
A tóból lehalászott halak egy másik telephely benti medencéibe kerülnek egészen kiszállításukig. Erre azért van szükség, hogy minél frissebben jussanak a vásárlók asztalára.
Lévai Ferenc elárulta, hogy az ő halaikat Rétimajorból a gödöllői telephelyükre szállítják. Onnan pedig a megrendelést követően az állatokat a szükséges orvosi igazolásokkal és a származási hely megjelölésével pár órán belül a forgalmazókhoz juttatják.
Még több friss hírért KATTINTS IDE!
(nyitókép: pixabay.com)