2024. július 16. kedd | Valter
Nagy fogások

30 kilós tükrössel dőlt meg a tórekord Heves megyében

30 kilós tükrössel dőlt meg a tórekord Heves megyében

Több 30 kiló feletti ponty is él a vízben, de tükrösből még eddig nem sikerült ekkorát fognia senkinek. A tórekord halat húzós módszerrel akasztották meg 7 méter mély vízben.

Igazán különleges adottságokkal rendelkezik a Heves megyei Szűcsi település határában található a Szűcsi Völgy-tó. Míg az ország egyes részein már teljesen befagytak a tavak, és ellehetetlenült a horgászat, addig a nyugalom szigetén, a Szűcsi Völgy-tavon még vígan lehet horgászni.

Köszönhető ez annak, hogy egy mély bányatóról van szó, amely ráadásul – ahogy a neve is mutatja – egy völgyben terül el. E két tulajdonsága miatt kezdődik el csak nehezen a jegesedés. Ahhoz, hogy a tó vize befagyjon, huzamosabb ideig (egy-két hétig) tartó komoly mínuszokra (-15 fok körül hőmérsékletre) van szükség. Nem is volt példa ilyenre négy éve. 

Ebből kifolyólag horgásszák is a tavat ezekben a csípős időkben is. Mi az, hogy horgásszák! Ennél azért jóval többről tudunk beszámolni, mert december 18-án, szombaton kifogták a tó egyik legnagyobb tükörpontyát!

Bukovics Dániel, vagy ahogyan mindenki ismeri, Buki Dani – aki egyébként halőr is – éjszakai horgászatra adta a fejét, és reggel fél 7-kor kapásra lett figyelmes.

„Először azt hittem, hogy valami keszeg, mert belehúzott, aztán visszaengedte. Mire azonban felvettem a pulóverem, addigra elindult, amíg oda nem értem, és húzta rendesen” – emlékezett vissza a kapásra a Pecaverzum megkeresésére Dani, aki húzós módszerrel próbálkozott.

Mivel a vízterületen kizárólag csónakból lehet fárasztani, így ez most is így történt. Nem is kellett sokáig küzdeni, 20 perc után már szákban feküdt a ponty, amely fűszeres bojlira csábult el 7 méteres vízben, 60 méterre a parttól.  

Amikor megmérték, akkor derült ki, hogy a maga 30,30 kilójával a most kifogott példány a legnagyobb hal, ami valaha partra került Szűcsiben.

A nagyobb pontyokat chippel látják el, így a most horogra került egyedről is tudják, hogy kifogták már korábban, de ekkora tömeggel még sosem.

A halakkal való kíméletes bánásmódra kiemelt figyelmet fordítanak a Völgy-tónál, ahol jövőre már tudomásunk szerint – elsőként bevezetve – kötelező lesz az úszó mérlegelő használata fotózáshoz. A nagy pontyokat, hogy óvják az esetleges sérülésektől, kizárólag a vízben lehet fényképezni.

Mivel ebben a gyönyörű tóban nem ez az első kifogott 30 kiló feletti ponty, így még biztosan hallani fogunk a vízről...

A rekord tükrösről két videó is készült. Itt az egyik: 

Itt pedig a másik: 

Láttál már 40 kilós pontyot? Novemberben fogták Magyarországon! KATTINTS IDE a képekért és a sztoriért! 

Pár nap után újra kifogták a tórekord pontyot Látóképen! Nézd meg a 25,80 kilós halat IDE KATTINTVA!

Hibátlan tükrössel dőlt meg az Ölbői Horgásztó pontyrekordja! Ha kíváncsi vagy a halra és a fotókra, KLIKKELJ IDE!

Friss hírekért látogass el a Pecaverzum főoldalára!

Különleges történetek a Nagy fogások rovatunkban! Videókat néznél? Kattints IDE!

Küldj sztorit Te is!

Egy gombnyomással juttathatsz el nekünk fotót és szöveget! Kattintsd IDE, és már küldheted is a sztoridat!