2024. július 16. kedd | Valter
Nagy fogások

40 kilós fekete amurt fogtak pergetve a Kákafoki-holtágból – fotókkal

40 kilós fekete amurt fogtak pergetve a Kákafoki-holtágból – fotókkal

Egészen ritka fogásról számoltak be a MatchFishing Horgászbolt és Sporthorgász Egyesület Szarvas Facebook-oldalán: pergetve fogtak 40 kilós fekete amurt.

Egy pergető horgász küldött beszámolót a Szarvas-Békészentandrási Holt-Körösön, vagy más néven Kákafoki-holtágon történt nem mindennapi eseménysorról.

„Ismeritek azt az érzést, amikor fél órája fárasztotok kajakból egy komolynak ígérkező harcsát, ami rúgja a zsinórt, nyomja fel a bubikat, bemegy a csónak alá vagy épp komótosan vontat maga után, majd mikor végre sikerül felhúzni, akkor a harcsátok egy szempillantás alatt átváltozik egy másfél méteres, körülbelül 40 kilós fekete amurrá? „Na, én már tudom, milyen ez” – írta Levente. 

Az eredményes horgásznál nem volt halmatrac – ami egyébként a Körösvidéki Horgász Egyesületek Szövetsége (KHESZ) horgászrendje szerint nem is kötelező, csak ajánlott –, így a bánásmód miatt elnézést kért.

„Nézzétek el kérlek, hogy a földön fekszik, nem készültem ekkora halra, esélytelen volt felemelni, és a közelben ez az egy hely volt, ahol partra tudtam vontatni” – fogalmazott.

Az óriási fekete amurt néhány gyors fotó után természetesen visszaengedték, a beszámoló szerint pillanatokon belül erőre kapott, és elúszott.

„Sokunk álma, hogy fogjunk egy ilyen ritkaságot a Kákafokból. Levinek ma sikerült” – kommentálta a történteket a MatchFishing Horgászbolt és Sporthorgász Egyesület Szarvas.

Levente a leírtak szerint nem tudta lemérni a hal pontos tömegét, csak tippelte a 40 kilót. Ami azért érdekes, mert az abszolút magyar országos rekord fekete amurt, egy 40,73 kilogrammos példányt szintén a Kákafoki-holtágból fogta ki 2021 májusában Maczik Pál. Nézd meg a halat ITT!

Az akkori tudósításból kiderült, hogy a fekete amur a Szovjetunióból kapott egyéb növényevő halak programjával jutott be az országba valamikor az 1980-as években, lárvaként. Ekkor kapott belőle a Halászati Kutatóintézet is. Az apró fekete amurokat génbanki céllal ivarérett példányokká nevelték, ami a faj esetében 9-11 éves kort jelent. 

A ’90 es években sikeresen szaporították mesterséges körülmények között, és a lárvakorú utódállományt nevelőtavakba helyezték ki, végül azonban nem kapott szakmai támogatást a fekete amur aquakulturás tenyésztése – magyarázta Gorda Sándor, a KHESZ Halgazdálkodási Bizottságának elnöke.

A halászati szakmérnök, halgazdálkodási szakértő hozzátette, feltehetően a szaporított állományból szöktek ki fiatal egyedek a Szarvas-Békésszentandrási Holt-Körösbe. 

„2000-2002 körül a horgászok már hoztak be húsz kiló körüli példányokat, ami azt mutatta, hogy ennek az elsősorban csiga- és kagylófogyasztó fajnak megfelelő táplálékbázis áll rendelkezésére” – vonta le a következtetést Gorda Sándor.  

Arra vonatkozóan, hogy mennyi fekete amur kerülhetett ki anno a holtágba, illetve, hogy ezek mikor öregszenek majd ki, nincs adat – tette hozzá a szakember, aki azt is megjegyezte, a fekete amur szaporodása folyóvízhez kötött, így sikeres ívással holtági körülmények között nem kell számolni.

Fotók a 40 kilósra saccolt fekete amurról:

Még több friss hírért KATTINTS IDE!

(nyitókép: MatchFishing Horgászbolt és Sporthorgász Egyesület Szarvas FB-oldala)