2024. június 19. szerda | Gyárfás
Nagy fogások

Brutális tórekord született a Mátravíz Horgásztavon

Brutális tórekord született a Mátravíz Horgásztavon

Hiába tudták, hogy élnek 50 kiló feletti harcsák a tóban, mégis nagyon meglepődtek, amikor előkerült a vízből egy 230 centiméteres példány, amelynek a tömegét 70-80 kilogrammra saccolták. Nem volt kérdés, hogy új tórekord született, ugyanis a korábbi csúcstartó egy 39 kilós harcsa volt.

Sporthorgászatot tervezett a mezőtárkányi Mátravíz Horgásztóhoz Nagy Róbert és párja augusztus 5-én, pénteken. Pontyra és amurra készültek, de helyette szép dévéreket fogtak.

Róbert délután fél kettő felé mindkét botját újra dobta kukoricával és tigrismogyoróval, és míg az egyikre a kapásjelzőt akasztotta, a másik elkezdett visítani. Először egy nagy pontyra gondolt. Róberték a 9-es álláson pecáztak, a hal pedig elindult szembe, a 21-23-as horgászhelyek irányába. Ott „egy picit sétált”, majd a tó közepe felé sprintelt.

„Ekkor már sejtettem, hogy valami nagyon nagy lesz, de sikerült valahogy megfordítani. Ezt követően a tó végét célozta meg, úgy ment, mint egy gőzmozdony. Már másfél órája fárasztottuk, amikor először feljött a felszínre, de messziről még mindig hatalmas pontynak tűnt” – emlékezett vissza Róbert, akinek a párja már készenlétben, a szákkal a kezében várta, hogy közeledjen feléjük a hal.

Elég nagy ramazúrit csaptak a tavon, így a szomszéd állásról a horgásztársaknak nem kellett kétszer mondani, hogy jöjjenek segíteni, mentek maguktól. Sőt, egyből szóltak a halőrnek is, mert már látták, hogy ez bizony nem ponty, hanem egy emberméretű harcsa, amelynek kiemeléséhez végül négyen feszültek neki. 

Róbert beszámolója szerint a harcsa tömegét nem mérték le, csak a teljes hosszát, ami 230 centiméternek bizonyult. A jelenlévő horgászokkal és a halőrrel közösen arra jutottak, hogy a hal 70-80 kilós lehet. 

Forgács Péter tógazda elmondta, a közel 40 éves Mátravíz Horgásztó eddigi tórekordja egy 39 kilós harcsa volt, amelyet 2014-ben fogtak.

A új csúcsról beszámoltak Facebook-oldalukon is, ahol a posztnak a „Brutális tórekord született” címet adták.  

„Tudtuk, hogy élhetnek nagy harcsák a vízben, mert korábban láttunk felszíni rablásokat, azokat a harcsákat 50 pluszosra lőttük be. Igazunk is lett. Öröm ez a tó számára, és hatalmas élmény a horgásznak” – nyilatkozta Forgács Péter.

A tógazd elárulta, a 230 centis harcsát visszaengedték oda, ahonnan kifogták, a Nagytóba. 

Videó: 

Mélybe rántotta a madarat a lesből támadó harcsa. Nézd meg a videót IDE KATTINTVA!

Még több friss hírért KATTINTS IDE!