2024. június 19. szerda | Gyárfás
Nagy fogások

Folyamatosan telepítik a hatalmas harcsákat egy pici tóba, most 229 centis érkezett

Folyamatosan telepítik a hatalmas harcsákat egy pici tóba, most 229 centis érkezett

Az elmúlt 8 évben körülbelül 40 darab 40 kilogrammot meghaladó harcsát telepítettek át egy nagyobb tóból egy kisebbe Demecserben. A legutóbbi példány, ami két napja került a vízben, 229 centiméteres volt. A 3 hektáros tó a pergető horgászok számára áll rendelkezésre, akik így kapitális harcsákra dobálhatnak.

Berényi Imre tapasztalt harcsahorgásznak számít. Tavaly már írt róla a Pecaverzum, amikor egy 220 centiméteres, 80 kilós harcsát fogott a demecseri Rober-Tóból. 

Augusztus 23-án, kedden fényváltáskor, 20 óra 30 perckor szakítós módszerrel azonban most még nagyobb harcsát sikerült horogra csalnia. A dévérkeszeggel akasztott példány 229 centiméter volt orrcsúcstól a farokúszó tövéig. A tömegét nem mérték le, a halat áttelepítették egy másik tóba.

A Rober-Tó valójában nem egy, hanem kettő tóból áll, a nagyobb, 17,5 hektáros, a kisebb, 3 hektáros, utóbbi egyben nevelő és pergető tó is egyben.

Rátkai Ferenc tógazda a Pecaverzum érdeklődésére elárulta, azért telepítették át a harcsát, mert az új helyén sokkal több a kistestű hal, és könnyebb meg tudja fogni a zsákmányát, ráadásul a nagy tóban úgymond zaklatja is a bojlisokat egy ekkora „jószág”.

„Ha pontyozó felszereléssel megakasztanak egy ilyet, a fárasztás eltarthat több óra hossza hosszág is, és benne van a pakliban, hogy a végén meg sem lesz. Én sem szeretnék órákig birkózni egy ekkora hallal 0,25-ös damillal” – magyarázta Rátkai Ferenc. 

A tógazdától megtudtuk, az utóbbi 8 évben már körülbelül 40 darab 40 kiló fölötti harcsát tettét át az egyik tóból a másikba, ami azt jelenti, hogy 2-3 havonta sor kerül egy telepítésre. A legnagyobbat, egy 237 centis egyedet 2019. október 13-én helyezték át.

„Biztos van még több kapitális harcsa a nagy tóban, szerintem 250 centiméteres is él benne” – mondta Rátkai Ferenc.

Arról is beszámolt, hogy annak ellenére, hogy 50 napig nem esett az eső, halpusztulás nem történt, és a vízminőséggel, vízmélységgel sincs gond, ami annak is köszönhető, hogy nem iszapos a meder. A vízszint azért náluk is folyamatosan apadt a nyár folyamán.

„60 centi hiányzik most, de utolsó egy hétben jött rá 14 centi rá. 52 éves vagyok, de életemben nem láttam még ilyen esőt” – fogalmazott Rátkai Ferenc. 

Tórekord harcsával ünnepeltek születésnapot Környén. Nézd meg a halat ITT!

Még több friss hírért KATTINTS IDE!

(fotók: Rober-Tó FB-oldala)