2024. július 16. kedd | Valter
Nagy fogások

„Ilyen nincs” – kifogták Magyarország második legnagyobb harcsáját

„Ilyen nincs” – kifogták Magyarország második legnagyobb harcsáját

Szinte egy időben azzal, hogy kifogták a világ legnagyobb harcsáját, egy 285 centiméteres példányt a Pó-folyóból, Magyarországon is horogra akadt egy kapitális, 111 kilós, 251 centis bajszos.

A 14 hektáros nemesnádudvari Tőzeges-tavon május 30-án, kedden 19 óra magasságában a tógazda a feleségével egy társaságban próbált szerencsét egy megüresedett horgászhelyen.

Kiss Ferenc a napokban nagy mozgásokra lett figyelmes az egyik borkor alatt, a növényzet le-fölemelkedett.

„Nem szeretem annyira a kárászt, tenyeres keszeget úsztattam 2-2,20-as vízmélységben. 1,50-1,70 körülire állítottam be, mert a meder ott tele van régi, kiszáradt nádtorzsákkal, az amurok már mindent lelegeltek” – mesélte a Pecaverzumnak. 

Sokat nem kellett várni, pár perc múlva már el is kapta a csalihalat, és elindult a nyílt víz irányába. Kiss Ferenc egyből csónakba pattant, és úgy kezdte meg a fárasztást. 

„Behúztam a lábam közé a botot, és leszúrtam a karót, mert ha ezt nem teszem, még mindig csónakáznánk. Több helyre is beakadt, de felfűzni sehová sem tudta magát, így mindig sikerült kibogozni valahogy” – utalt a szűk egyórás fárasztás nehézségeire, amelyet a felesége a partról nézett végig, és szurkolt. 

Voltak olyan időszakok, amikor úgy tűnt, hogy elmegy a hal. A horgász az elejétől fogva tudta, hogy nagyon nagy harcsával akadt dolga, de csak akkor tudatosult benne, hogy ez bizony élete fogása lehet, amikor meglátta a kolosszus ragadozó fejét.   

„Nagyon komoly harcsás merítőm van, 80-100 kilós példányokat is szedtem már ki vele, de abba is csak a feje fért bele, a testét nem is lehetett teljesen a csónakba húzni. A parton, egy laposabb, sekélyebb részen felvettem egy kesztyűt, benyúltam a szájába óvatosan, és finoman ki tudtam húzni a partra a síkos testet, centiről centire” – emlékezett vissza a történtekre a tógazda, aki mostantól már tórekordernek is mondhatja magát. 

Tavaly áprilisban egy 100,50 kilós, 241 centiméteres harcsát fogott Kovács Zoltán, egészen idáig ő volt a csúcstartó a nemesnádudvari Tőzeges-tavon.

Kiss Ferenc azonban most jócskán túlszárnyalta azt az eredményt, elmondása szerint ugyanis az ő harcsája a szájától a farokuszonyig – ellentétben a tó közösségi oldalán megjelent 254 centiméterrel – 251 centiméter volt, és 111 kilogramm.

„Szerintem az én életemben még egy ilyen nem lesz, és lehet, hogy nem is látok már ekkorát. Ilyen nincs. Ilyen nincs. Ez lehetetlen. A mai napig ott állunk, hogy ez meg se történt” – fogalmazott a tógazda, hozzátéve, hogy azért jobb lett volna, ha nem ő dönti meg a tórekordot, hanem egy horgász.

 „Visszaengedtük, de nem biztos, hogy jó ötlet volt, mert ezek nagyon sok halat fogyasztanak. Már rájöttem, hogy az ekkora harcsák ilyen vizekben nem kicsi károkat okoznak. Tettünk bele korábban gyönyörű, tenyeres sügéreket több millió forintért, és két hét alatt kiették az egészet” – árulta el Kiss Ferenc, aki nem tervezi, hogy bejelenti a fogást a Magyar Országos Horgász Szövetség rekordlistájára. 

A napokban megújított rekordlistán harcsa kategóriában Kovács Gábor áll az első helyen egy 113 kilós, 230 centiméteres példánnyal, amelyet 2010. május 10-én akasztott meg a Töröcskei-tónál. Korábban az országos rekord Sasvári Márk nevéhez fűződött, aki 2019. október 20-án Baranyai Kisvizek I. elnevezésű horgászvízből emelt ki egy 109 kilós, 224 centis egyedet

Még több friss hírért KATTINTS IDE!

(fotók: Nemesnádudvari Tőzeges-tó FB-oldala)