2024. június 20. csütörtök | Rafael
Nagy fogások

100 kilós harcsát fogtak a nemesnádudvari Tőzeges-tóból

100 kilós harcsát fogtak a nemesnádudvari Tőzeges-tóból

25 dekás dévért vett fel a 100,50 kilós harcsa, amellyel a küzdelmet az nehezítette, hogy a hal mindenáron vissza akart térni az akadós területre. Mire a kapitális példány a partra került, már népes nézőközönség gyűlt össze. A sikeres horgász még napokkal a történtek után is sokkos állapotban volt. 

 A 14 hektáros nemesnádudvari Tőzeges-tóból egyetlen halat sem lehet elvinni, minden kifogott példányt vissza kell engedni. Kovács Zoltán és horgásztársa, Horváth Zsolt a húsvéti hétvégén egyszerre két módszert is alkalmazott: pontyoztak és harcsáztak ki. Szombatról vasárnapra virradó éjszaka több kapásuk is volt, így keveset aludtak, a pontyok nem hagyták őket pihenni.

A reggeli ébresztő is korán érkezett, 7 órakor. Akkor viszont már a harcsázó bot lendült akcióba. Szakítós módszerrel egy 25 dekás dévért kínáltak fel mintegy 50 méterre a horgászhelytől, egy bokor tövében. Ugyan lehetne több horgot is használni a vízterületen érvényben lévő szabályok alapján, ő azonban csak egy darab 10/0-ásat használt a halak védelme érdekében. 

„Sokkot kaptam, és még mindig bennem is van” – ez volt az első mondata Kovács Zoltánnak, amikor a Pecaverzum felhívta telefonon, hogy elmesélje a hatalmas harcsa történetét. 

Aztán, amikor kissé felocsúdott, a fárasztás mozzanatait idézte fel. „Bevágás után éreztem, hogy elég komoly halról van szó. Felkelt horgásztársam, Horváth Zsolt is, és szerencsére ott volt a tógazda, Kiss Ferenc is, ő is segített. A hal egyből a nyílt víz felé tört ki, mi pedig csónakba ültünk” – mesélte. 

A fárasztás közben a legnagyobb problémát az jelentette, hogy a harcsa mindig igyekezett valahogy visszaúszni a bokor környékére. „Megpróbáltuk kiterelni a bokor alól, de csak oda akart visszamenni. Gondolom azért, mert ott akart fészket rakni, lassan közeledik az ívási idő” – állapította meg Kovács Zoltán.  

A taktika az volt, hogy a csónakkal útját állták a nagy harcsának, hogy ne tudjon a bokor közelébe férkőzni. A küzdelem közel egy óráig tartott, a halat egy speciális harcsamerítővel, a csónak mellett úsztatva vitték ki a partra. „Segítség és csónak nélkül szerintem nem tudtuk volna megfogni, mert a bokor mellett is végig bedőlt fák, akadók találhatók” – jellemezte a körülményeket és a helyszínt a sikeres horgász. 

„Lehetett érezni, hogy valami brutálisan nagy állattal van dolgunk” – ezt már a tógazda mondta, aki végig segítette a fárasztást. Rutinja is van benne, találkozott életében már jó pár két méter feletti harcsával. 

„Nem szoktuk megmérni a harcsákat, mert nagyjából meg lehet állapítani, hogy hány kilósak. Ezen lehetett látni, hogy biztosan 95 kiló feletti, ezért lemértük” – nyilatkozta a Pecaverzumnak Kiss Ferenc. 

Igaza is lett, ugyanis a hal tömege egészen pontosan 100,50 kiló volt, a hossza pedig farokkal együtt 258, faroktőig 241 centiméter. Mostantól ez a fogás a hivatalos új tórekord.

Mire a hatalmas harcsa partra került, komoly nézőközönség sereglett össze, a jelenlévő horgászok is egybegyűltek, mert ekkora halat bizony még ők sem láttak. 

A nemesnádudvari Tőzeges-tó valójában egy tórendszer, a vízfelületeket földnyelvek választják el egymástól, ahol átjárás is biztosított a halak számára. A 100,50 kilós harcsa az egyik kisebb tórészletből érkezett, ezért áthelyezték egy másikba, amely nagyobb és összeköttetésben áll a kíméleti területtel. Tették ezt a harcsák közelgő ívási időszaka miatt.

A visszaengedésről videó is készült. Látható, hogy a hal szépen elúszott – annak ellenére, hogy a horgászhoz hasonlóan ő is nagyon elfáradhatott.

A hivatalos országos rekordot harcsából Sasvári Márk tartja, aki egy 109 kilós példányt fogott 2019 októberében Tótszentgyörgyön, a Baranyai kisvizeken.

Tavaly Nőtincsen két 100 kiló feletti harcsát is horogra csaltak, mindkét hal felkerült az országos rekordlistára. Nézd meg a halakat IDE KATTINTVA!

Friss hírekért látogass el a Pecaverzum főoldalára!