2022. augusztus 18. csütörtök | Ilona
Nagy fogások

Kuriózumnak számító hal akadt horogra Tatabányán

Kuriózumnak számító hal akadt horogra Tatabányán

A csíkos sügér nem csak a tatabányai Erőmű-tóban számít igazi ritkaságnak, országszerte is csak kevés helyen fogható. 

31 éve horgászik Hideg László, de még sohasem fogott korábban olyan halat, mint ami május 13-án, pénteken akadt a horgára – közölte a Pecaverzummal sztoriküldő alkalmazásunkat használva. 

Azt írta, hogy a csíkos sügér hossza 40 centiméter volt, és a két szem csontival sikerült horogra csalnia. 

„Vendégpecára voltam hivatalos egy barátomhoz a tatabányai Erőmű-tóra. Nagy meglepetésemre egy olyan halat tudtam úszós készséggel a stégre segíteni, ami igen ritkának számít. Idén 31 éve hogy horgászom, de most találkoztam az első ilyen egyeddel. Természetesen fotó után visszanyerte szabadságát! Sporttársi tiszteletem!” – olvasható László levelében.   

A Pecaverzumnak Zsombók Károly tógazda elmondta, tudnak róla, hogy élnek a tóban csíkos sügérek, de azok csak hébe-hóba kerülnek elő. 

Magyarországon a halgazdáságok – köztük a szarvasi Halászati Kutatóintézet – foglalkoznak az úgynevezett hibrid csíkos sügér nevelésével. Ezt a tenyészhalat a Morone nemzetség két fajának, a csíkos sügérnek (Morone saxatilis) és a fehér sügérnek (Morone chrysops) a keresztezéséből hozták létre.

A csíkos sügér kevés helyen fogható idehaza, ilyen például a Maconkai-víztározó, amelynek 1999 óta létező és Európa legnagyobb édesvízi rekordlistáján összesen 18 darab csíkos sügér szerepel. A legnagyobb, amit 2017-ben fogtak, 47 centiméteres és 2,45 kilós volt. 

Érdekesség, hogy 2017 és 2021 között Maconkán egyetlen egy ilyen hal sem került fel az adatbázisba, idén viszont már hat darab is.

Az egyiket (egy 27 centis példányt) Dérer István, a Bátonyterenye-Maconkai Szabadidő- és Sporthorgász Egyesület elnöke, a Magyar Országos Horgász Szövetség (Mohosz) elnökhelyettese tarthatta a kezében. 

Tavaly nyáron hatalmas csíkos sügért villantott egy magyar horgász Szlovákiában. Nézd meg a halat IDE KATTINTVA

Küldj te is sztorit egy gombnyomással IDE KATTINTVA!

Friss hírekért látogass el a Pecaverzum főoldalára!

(fotók: olvasói kép, maconka.hu)