2024. július 16. kedd | Valter
Nagy fogások

Partra került az év első balatoni gigapontya

Partra került az év első balatoni gigapontya

Megszületett az idei év első hitelesített, húsz kilogrammot meghaladó pontyfogása a Balatonnál. 

A vérbeli pontyhorgászokat a januári-februári hideg időjárás sem tartotta vissza attól, hogy célba vegyék a nagy testű példányokat. 

A Pecaverzum már január elején beszámolt arról, hogy a Balatonon Bakos Asztrik 16,7 kilós ponttyal indította a 2024-es esztendőt, amivel egy régi álma vált valóra. Nézd meg a halat ITT!

Most pedig a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. (BHNp Zrt.) adott hírt az év első bejelentett húsz kilogramm feletti haláról.

Szabó Bence február 17-én, szombaton reggel Keszthely térségében csalta horogvégre a rekordlistás pontyot, amely 20,6 kilogrammot nyomott a mérlegeléskor.

A sikeres horgász végszerelékét 245 méterre helyezte el a parttól, és a hajszálelőkére egy szem harminc milliméteres, kagylós-algás ízesítésű bojli került.

Mint ismeretes, a balatoni pontyrekordot 2020 novembere óta Németh Attila tartotta egy 32,22 kilós példánnyal, a VIII. Nemzetközi Balatoni Pontyfogó Kupán (IBCC) tavaly azonban megdőlt a csúcs. 2022 április 27-én Vogel András, a VMFISHING csapatának horgásza egy 32,375 kilós példányt fogott.

2022. augusztus 24-én azonban egy még nagyobb pontyot emeltek ki a Balatonból: Varga Valter István Balatonszepezden dobós módszerrel csalt horogra egy 32,88 kilós tükröst, amely közel kilenc hónapig állt a képzeletbeli dobogó tetején.

Őt taszította le a trónról Kovács Krisztián, aki 2023. április 16-án Balatonakarattyán, a Gumirádli strandon egy 34,05 kilogrammos tőpontyot hitelesíttetett.

2023. november 5-én Vető Gellért 304 grammal felülmúlta ezt is, és 34,354 kilóra módosította a hivatalos balatoni pontyrekordot.

A 91 centiméteres tükrös már ismert volt a horgászok körében. A Bütykös néven elkeresztelt pontyot Vető Gellértet megelőzően Varga Valter István fogta ki 2022. augusztus 24-én, akkor közel másfél kilóval nyomott kevesebbet, és akkor is tórekodnak számított. 

Még több friss hírért KATTINTS IDE!

(nyitókép: BHNp Zrt.)