2024. március 3. vasárnap | Kornélia
Nagy fogások

Visszaengedtek egy 42 kilós busát az Ölbő Horgásztónál – fotókkal

Visszaengedtek egy 42 kilós busát az Ölbő Horgásztónál – fotókkal

Első olvasatra visszásnak tűnhet a hír, hogy egy kapitális, inváziósnak számító hal visszakerült élőhelyére, de a jogi szabályozás ezen a területen nem teljesen egyértelmű. 

A Sárvár és Szombathely között elhelyezkedő, Ölbő község határában található 7 hektáros horgásztavon pár napja egy 27 kilós tükörponttyal Marosan Attila tórekordot döntött – számoltak be az Ölbő Horgásztó hivatalos Facebook-oldalán. 

Futószalagon érkeznek a kapitális példányok a Vas vármegyei horgásztónál, ugyanis május 19-én, pénteken egy még nagyobb hal kifogásáról adtak hírt

„Ismét egy kapitális fogás a Bojlis Tavon. Egy hatalmas, 42 kilogrammos busát sikerült horogra akasztania Szabó Lászlónak a 3-as stégen” – írták a posztban.

Azt nem közölték, hogy milyen módszerrel fogták a busát (szabályosan a szájába akadt a hororg vagy a testébe), azt viszont megírták, hogy a hal a gyors fotózás után visszakerült a vízbe.  

A busa ugyan inváziósnak számít Magyarországon, de a szabályozás nem annyira egyértelmű, hogy minden esetben vissza kellene engedni. Több szakemberrel egyeztetve az a kép rajzolódott ki most már sokadjára, hogy kijelenthető, a busák fogásának jogi szabályozása többféleképpen értelmezhető.

Egy korábbi cikkünkben részletesen körbejártuk a témát. Akkor azt írtuk, hogy minden olyan halat, amely nem szabályosan akadt – függetlenül attól, hogy inváziós vagy sem – vissza kell engedni. Ez jogi értelmezés kérdése, ugyanis a főszabály mindig erősebb, mint a speciális szabály. Ebben az esetben pedig a fő szabály, hogy a nem szabályosan megfogott halat nem lehet megtartani.

Kiderült az is, hogy a jogi értelmezés a sportjeggyel történő busafogással kapcsolatban is ugyanazt a verziót osztja, mint a külső akadásnál: a fő szabály az, hogy sportjeggyel a hal nem vihető el.

Összefoglalva röviden: kívül akadt halat minden esetben vissza kell engedni, sportjeggyel pedig semmilyen körülmények között nem vihető el hal! Igen ám, de hogy ne legyen azért mégis minden ilyen egyértelmű, egy olyan szabályra is felhívták a Pecaverzum figyelmét a témában jártasak, hogy a halgazdálkodásra jogosultnak a feladata, valójában a kötelessége az inváziós halak gyérítése, gyűjtése. 

Az viszont egyértelműen téves értelmezés, miszerint a magántulajdonban lévő horgásztavakra nem vonatkoznának az általános szabályok. Ebben az esetben azt fontos tudni, hogy két kategória létezik, haltermelési létesítmény és halgazdálkodási vízterület. A legfontosabb különbség a kettő között, hogy a halgazdálkodási vízterület halállománya (függetlenül attól, hogy rendelkezik-e érvényes víztérkóddal vagy sem) állami tulajdon, míg a haltermelési létesítmény halállománya magántulajdon. Ez egyben azt is jelenti, hogy a halgazdálkodási vízterületek vonatkozásában minden esetben a 2013. évi halgazdálkodásról és a hal védelméről szóló törvény a mérvadó.

A Pecaverzum azt tervezi, hogy hivatalos jogi állásfoglalást kér az Agrárminisztériumtól a témában. Ha sikerül új információkat szereznünk, újabb cikkel jelentkezünk.

Kerestük az Ölbő Horgásztavat telefonon, de cikkünk megjelenéséig nem sikerült illetékessel beszélnünk. 

Még több friss hírért KATTINTS IDE!

(nyitókép: Ölbő Horgásztó FB-oldala)