2022. január 18. kedd | Piroska
Peca+

Átépítették az egyik hallépcsőt, mert nem volt elég hatékony

Átépítették az egyik hallépcsőt, mert nem volt elég hatékony

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján a vízügy nem ítélte meg elég hatékonynak a Nagy-Pándzsa hallépcső működését, ezért a műtárgyat felvizsgálták, majd az elkészített tervel alapján átépítették.

Az üzemeltetési tapasztalatok azt mutatták, hogy a Nagy-Pándzsa hallépcső működése nem elég hatékony, ezért intézkedési tervpontot fogalmaztak meg a cserére szoruló betétgerendák és a hallépcső kialakításának átgondolására – derül ki az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság (Éduvizig) honlapjára felkerültek hírből. 

Emlékeztettek, hogy a Nagy-Pándzsa vízgyűjtő revitalizációjának projektje a Nyugat-dunántúli Operatív Program keretében 2008 és 2011 között az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság beruházásában valósult meg. 

A kiviteli munkák tíz éve, 2011. szeptember 30-án fejeződtek be. Az európai uniós fejlesztés keretében a Nagy-Pándzsa Győr belterületét érintő szakaszán hallépcsővel ellátott billenőtáblás duzzasztó épült, amelynek célja a vízvisszatartás a mederben és a Nagy-Pándzsa holtága NATURA2000-es területének vízpótlása. 

Most ennek a szerkezetnek a hatékonyabbá tételére született javaslat, sőt mi több, már meg is valósultak az elképzelések.

Az Éduvizig azt írja, hogy Dunai Ferenc nyugalmazott kolléga szakértői vizsgálatot végzett, melynek eredményeként megállapította a szükséges beavatkozások műszaki paramétereit. 

A Vízrendezési és Öntözési Osztály által készített terv alapján a kivitelezést a Rábai Szakaszmérnökség végezte. A beépítés előtt a fém tartószerkezeteket rozsdátlanították és lefestették. Legyártatták a megfelelő akác fatáblákat, a vasbeton küszöb levésését pedig vállalkozó végezte el a közelmúltban.

Friss hírekért látogass el a Pecaverzum főoldalára!

(fotó: Éduvizig)