2024. november 23. szombat | Kelemen, Klementina
Peca+

Ezekre figyelj fagyasztott hal kiolvasztásánál!

Ezekre figyelj fagyasztott hal kiolvasztásánál!

Mivel a hal esetében könnyen romló élelmiszerről van szó, érdemes egy kis külön figyelmet fordítani a fagyasztott hal előkészítésére. A legfontosabb tudnivalókat a bien.hu szedte össze.

A fagyasztott hal kiolvasztásának a legjobb módja, ha egy éjszakán át a hűtőszekrényben pihenteted. Ez a lassú felolvasztási módszer lehetővé teszi a hőmérséklet szabályozását, ami kulcsfontosságú a minőség szempontjából – vagyis, a felengedett hal nemcsak biztonságosan fogyasztható, de finom is lesz, megőrzi az ízét és textúráját. 

Ehhez a módszerhez helyezz egy rácsot vagy csepegtetőedényt egy tepsi tetejére. Vedd ki a halat a csomagolásból, és helyezd a rács tetejére. Lazán fedd be a halat egy réteg fóliával, a fólia végeit hajtsd le a tepsi körül, majd tedd a tepsit a hűtőszekrénybe, hogy a hal kiolvadjon. Ez a haldarabok méretétől függően körülbelül 10-36 órát vehet igénybe.

Előfordulhat, hogy gyorsabban van szükséged a fagyasztóból kivett halra. Ebben az esetben rövidebb idő alatt is kiolvaszthatod a hideg vizes technikával. Ehhez vedd ki a halat a csomagolásból, és tedd egy újrazárható műanyag zacskóba. Merítsd a zacskóba csomagolt halat egy tál hideg vízbe, és szükség szerint cserélgesd a vizet, amíg a hal fel nem olvad, körülbelül tíz percenként.

Ha a hal kiolvadt, a legjobb, ha azonnal elkészíted. Ha azonban erre nincs lehetőséged, akkor a felolvasztott halat műanyag zacskóban vagy légmentesen záródó edényben tárolhatod a hűtőben, így biztosítva az állandó hőmérsékletet, és hogy az érzékeny hússzeletek biztonságban maradnak és nem esnek szét. A halat néhány napon belül használd fel, és kerüld az újrafagyasztást, mivel az ételmérgezéshez vezethet.

Bár a gyorsfagyasztás elpusztítja a káros mikroorganizmusokat, a fagyasztott hal kiolvasztásakor mégis érdemes biztonsági óvintézkedéseket tenni. A hal kiolvasztásához használt edényeket és más konyhai eszközöket tartsd távol a más alapanyagok előkészítéséhez használt eszközöktől és a többi ételtől, különösen azoktól, amelyek már főttek vagy fogyasztásra készek. 

A hal előkészítése előtt és után, valamint az étel elkészítése előtt moss kezet, és tisztítsd meg a konyhai eszközöket is. A hal felolvasztásához használt műanyag zacskót és fóliát használat után rögtön dobd a szemetesbe. 

Ahogy a hal felolvad, ellenőrizd a minőségét szaglással, tapintással és a hús átnézésével. A szakértők szerint nem szabad, hogy a hús „halszagú” legyen, hanem inkább olyan legyen az illata, mint a „tiszta óceáni szellő”. A húsnak szilárdnak, nedvesnek kell lennie.

Ha szeretnéd kihagyni a kiolvasztást, a halat közvetlenül a fagyasztóból is elkészítheted. Sőt, mivel nehezebb túlfőzni, a fagyasztott hal elkészítése gyakran egyszerűbb, mint a friss vagy kiolvasztott halé. 

Kend be a fagyasztott halfilé mindkét oldalát olajjal, majd fedetlenül tedd egy nehéz, tapadásmentes serpenyőbe vagy tűzhelyen lévő grillserpenyőbe. Közepesen magas hőfokon süsd körülbelül három percig, majd fordítsd meg, fűszerezd, és fedd le.

Ezután vedd vissza a hőfokot közepesre, és süsd további hat-nyolc percig, vagy amíg a hús átlátszatlan nem lesz. Ezzel a technikával negyedóra alatt egy finom és tápláló vacsora kerülhet az asztalra.

Még több friss hírért KATTINTS IDE!

(forrás: bien.hu, nyitókép: freepik.com)