2023. szeptember 26. kedd | Jusztina, Pál
Peca+

Fantasztikus látványt nyújtott a fürdőzők közé beúszó rájacsapat – videó

Fantasztikus látványt nyújtott a fürdőzők közé beúszó rájacsapat – videó

Meglepődtek a strandolók, amikor megjelentek a ráják. Volt, aki megijedt, míg mások nyugodtan szemlélték a hatalmas csapatba verődött halakat. 

Az alábbi videót – amelyet az Origó vett észre – a floridai Ft. Myers Beach-nél készítették pár hete.

A felvételen egy csapat rája úszott el a fürdőzők között, akik között gyerekek is voltak. 

Egyesek nyugodtan szemlélték a halakat, míg mások megijedtek. Aki pedig nem tért ki az útjukból – mint például a videóban 18 másodpercnél látható kisfiú –, azt a csapat kettéválva szépen kikerülte. 

A rájaszerűek vagy ráják (Batoidea) a porcos halak (Chondrichthyes) osztályának egyik öregrendje – olvasható a Wikipedián.

A ráják tulajdonképpen közös őstől erednek a cápákkal, és valószínűleg az ősök még inkább cápaalkatú lények lehettek. A ráják lapos testalkata az élőhelyük következtében alakult ki: a tengerfenéken lakó állatok, így alakjuk ahhoz idomult. 

A cápákkal való közeli rokonságot már a korai embriológiai vizsgálatok is igazolták, hiszen a cápák és ráják embriója nagyon hasonlít egymásra, mi több, kikelt kis ráják teste még nem annyira lapos, mint a kifejlett egyedeké.

A cápák és ráják fő anatómiai bélyegei megegyeznek, lényeges különbség a testalkatban van. Míg a cápák teste erőteljes, orsó alakú, addig a ráják hát–hasi irányban erősen lapítottak, a farkuk elkeskenyedő vékony, és jól elkülönül a lapos törzstől. 

A ráják kopoltyúréseinek száma – a cápákhoz hasonlóan – öt, de ezek teljesen a hasi oldalra tolódtak az életmód következtében. A szájnyílás hasonló módon a test alsó részén helyezkedik el, ellenben a szemek ezekkel átellenben, e test felső részén találhatók. Különbség még a két öregrend között a szem szerkezete: a rájaszerűeknek sem pislogóhártyája, sem szabad szemhéja nincsen.

Gereblyével kergették el a fürdőzők közé beúszó cápát. Nézd meg a jelenetet ITT

Még több friss hírért KATTINTS IDE!

(fotó: rumble.com képernyőfelvétel)