2022. május 21. szombat | Konstantin
Peca+

Megbillent a Velencei-tó vize a 80 kilométer/órás széllökésektől

Megbillent a Velencei-tó vize a 80 kilométer/órás széllökésektől

Megbillentették a hatalmas széllökések a Velencei-tó vizét január 17-én este, amikor a térségben 80 kilométer/órás sebességet megközelítő szélvihar tombolt.

Az agárdi vízmérce órára bontva nyomon követhető adatai között meglepő emelkedés volt tapasztalható 19 órakor.

Míg egy órával korábban 94 centimétert mértek, 19 órakor már 99-et. Ami azt jelenti, hogy egy óra leforgása alatt emelkedett meg a vízszint 5 centit.

Mivel újabb egy órát követően már megint csak 94-et mutatott a vízmérce, valószínűsíthető volt, hogy a vízszintingadozást a térségben tapasztalható viharos szél okozta.

Molnár Anna, az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) munkatársa a Pecaverzum érdeklődésére elmondta, a térségben akkor észak-nyugati szél fújt. „Agárdon hétfőn, a délután második felében kezdett el tovább erősödni vagy viharossá fokozódni a szél, amely később megközelítette a 80 kilométer/órás sebességet. Ez okozta, hogy megbillent a Velencei-tó vízszintje” – nyilatkozta honlapunknak a meteorológus.  

Az OMSZ egyébként hétfőre az ország több megyéjére első és másodfokú riasztást adott ki. Mint megtudtuk, az első fok 70, míg a másodfok 90 kilométer/órás széllökéseket jelent. A tűzoltókat 241 helyszínre riasztották országszerte: elsősorban lehasadt ágak, kidőlt fák okoztak fennakadásokat.

Legutóbb októberben volt tapasztalható hasonló jelenség Magyarországon, akkor a Balaton billent ki szintén a hatalmas erősségű széllökések miatt. Akkor Keszthely és Balatonfűzfő között ugyanazon időpontban 76 centis vízszintkülönbséget mértek. A megborult Balatonról videó is készült. A felvételért KATTINTS IDE!

December eleje óta végzik a vízutánpótlást a Velencei-tónál, azóta folyamatosan emelkedik a vízszint. Részletekért KATTINTS IDE!

Betört az áradó víz a Tisza-tóba. Nézd meg a videót IDE KLIKKELVE!

Friss hírekért látogass el a Pecaverzum főoldalára!

(fotónk illusztráció)