2021. szeptember 16. csütörtök | Edit
Peca+

Tíz év után most használták először a dunacsúnyi hajózsilipet

Tíz év után most használták először a dunacsúnyi hajózsilipet

A „Nagyműtárgyak fejlesztése és rekonstrukciója” című EU-projekt Dunakiliti projekteleménél a közelmúltban végezték el a jéglevezetés feltételeit célzó kotrási munkákat.


NYEREMÉNYJÁTÉK!!!

Iratkozz fel a Pecaverzum Youtube-csatornájára, mert ha elérjük az 1111 követőt, 30.000 forint értékben sorulunk ki ajándékot a tagok között! 

A nyereményt a Fish'n Go horgászhelyfoglaló rendszer ajánlotta fel.

Részletek ERRE!

Addig is jó szórakozást az eddigi videókhoz, és persze jönnek folyamatosan az újak is!


A Dunakiliti duzzasztó magyar oldalon épült egy mesterséges mederátvágásban. Alapvető feladata a Duna folyam főmeder 1843-as fkm-ben megépített fenékküszöbbel együtt a Szigetközi Hullámtéri Vízpótló-rendszerbe betáplálandó vízhozamok szabályozása, valamint az árvízi vízhozamok és a jég biztonságos levezetése.

Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság (Éduvizig) tájékoztatása szerint a Duna folyam főmeder jobb partján, az 1844,0 – 1842,3 fkm szelvényben, a duzzasztómű felvízi átvágásának felső végében, a mederben maradt zátony miatt jéglevezetés szempontjából kedvezőtlen hidraulikai viszonyok keletkeztek.

A gyakorlati tapasztalatok azt mutatták, hogy a téli jeges időszakokban zajló jég egészen az 1842,2 fkm szelvényéig a bal, azaz szlovák part felé sodródott, és csak a fenékküszöb előtt jobbra, szinte merőlegesen ráfordulva kerül be a Dunakiliti-átvágás csatornaszakaszába. Ennek gyakori következménye ezen a szakaszon a lelassuló, feltornyosuló jégtáblák, amik csak lassan haladtak a duzzasztó irányába, gyakran jégtorlaszt is képezve.

A jéglevezetési folyamat javítása érdekében a kedvezőbb áramlási viszonyok megteremtése érdekében a kotrási munkákat augusztus 11-én kezdték meg és szeptember 7-én fejezték be.

A kotrási munkákat végző vedersoros kotró és a hozzá tartozó úszó eszközök augusztus 10-én hajóztak át sikeresen a Dunacsúnyi létesítmények hajózsilipjén, mely kétségkívül a projektelem leglátványosabb akciója volt. Erre a műveletre még a szlovák televíziós társaság is kíváncsi volt, hiszen ezen a műtárgyon több mint 10 éve nem történt érdemi zsilipelés.

A vedersoros kotróval 16.400 köbméter kavicsot termeltek ki, melyet egy ideiglenes depóniába helyeztek. Mintegy 224 méter hosszan és 70 méter szélességben végezték el a kotrási munkákat.

Az így kitermelt vízáteresztő kavicsanyagot a Duna-folyam jobb parti árvízvédelmi töltés mentett oldali figyelősávjában lévő ellennyomó medencék egy részének feltöltésére fogják beépíteni. 

A projektelem részeként a kivitelezés során használt utak egy részének kavicsolása és javítása is megtörténik október 15-ig – olvasható az Éduvizig tájékoztatójában. 

Friss hírekért látogass el a Pecaverzum főoldalára!

Pecaverzum a közösségi médiában:

Kövessétek Facebook-oldalunkat!

Csatlakozzatok hozzánk Instagramon!

Iratkozzatok fel Youtube-csatornánkra!