2021. december 4. szombat | Barbara, Borbála
Videók

Éves területi jegyet nyerhet, aki jelölt kecsegét fog!

Éves területi jegyet nyerhet, aki jelölt kecsegét fog!

Az országban több helyszínen is telepítettek kecsegét az elmúlt napokban. A megjelölt halakat horogra csaló horgászok akár éves területi jegyet is nyerhetnek, amennyiben beküldik a fogás adatait, valamint a kecsegéről készült fotót. 

Országszerte több helyre, köztük a Bács- Kiskun Megyei Horgászegyesületek Szövetségének (Bácshosz) halgazdálkodási hasznosításába tartozó paksi Duna szakaszra is megérkeztek azok a jelölt kecsegék, amelyeket a Magyar Országos Horgász Szövetség (Mohosz) pályázat keretében biztosított a kecsege halfaj újra foghatóvá tételéhez. A Mohosz most indított nagyszabású kecsegeprogramjának célja, hogy 2025-re úgy megerősödjön az állomány, hogy évente két darabot (60 centi feletti példányt) hazavihessenek a horgászok. 

Az ezt célzó engedélyeztetési eljárások előkészítéséhez szükséges a halfaj – egyedi haljellel történő ellátással együtt történő – állománynövelő telepítése, az állományok későbbi monitorozása érdekében, olvasható a Bácshosz Pecaverzumnak eljuttatott közleményében. 

Mint írják, ennek jegyében Hartánál közel 300 darab 70-80 dekagrammos kecsege került, mintegy 200 kiló összmennyiségben a Dunába.

A szövetség kéri, hogy amennyiben egy horgász ilyen, egyedi haljellel ellátott kecsegét fog, a haljel levétele nélkül jegyezze fel annak sorszámát (lehetőleg fotóval is alátámasztva), a fogott hal testhosszát, súlyát, a vízterület nevét és víztérkódját a fogás pontos helyének megjelölésével (GPS koordináták vagy a legközelebbi település neve). Ezt követően természetesen az adatok rögzítését követően azonnal, kíméletesen helyezze vissza a vízbe. 

A rögzített az adatokat és a fotót e-mailen a titkarsag@mohosz.hu címre vagy levélben a Mohosz postacímére (1511 Budapest, Pf. 7.) kérik eljuttatni a beküldő adatainak megadásával.

A program végrehajtását segítő, a jelölt halak adatait beküldő horgászok között ösztönzésül évente értékes nyeremények, többek között dunai és tiszai éves (összevont, illetve adott szakaszra szóló) területi jegyeket sorsolnak ki. 

A horgászszövetség a telepítési programmal párhuzamosan a kecsege hazai állományát, a jelölt halak vándorlását az ezzel megbízott szakemberek által végzett állományfelmérő halászatokkal is rendszeresen monitorozni fogja, és az eredményeket közzéteszi majd.

A Mohosz korábbi közlése szerint ősszel és jövő tavasszal összesen 30 mázsa, 30 centi feletti kecsegét telepítenek a Duna hét szakaszán (győri szakasz 100 kiló, komáromi szakasz 300 kiló, esztergomi és fővárosi szakasz 300 kiló, ercsi szakasz 300 kió, paksi szakasz 200 kiló, tolnai szakasz 120 kiló, bajai szakasz 100 kiló, baranyai szakasz 80 kiló), illetve a Tisza négy szakaszán (szabolcsi szakasz 600 kiló, borsodi szakasz 200 kiló, szolnoki-bácsi szakasz 400 kiló, csongrádi szakasz 300 kiló). A tervek szerint ezekből 8000 lesz egyedi jellel ellátva. 

A halak hátúszója mögé, az izomzatba rögzítették a sárga színű haljeleket, amelyek egyik oldalán a Mohosz felirat, a másikon pedig egy egyedi sorszám látható. 

A kecsege 1996 óta fokozottan védett hal, minden kifogott példányt vissza kell engedni. Az utóbbi időben egyre több fogásról érkezik hír, legutóbb egy nagyon szép 3,6 kilós példány került elő, amelyik ráadásul fárasztás közben látványosan kiugrott a vízből.  

 

A Bácshosz a kecsegéken túl kétnyaras pontyokat is telepített négy helyszínen 13 tonna mennyiségben. 

2021.10.08.             

  • Fűzvölgyi Öntöző Főcsatorna (Vakvágány, Solt, Újsolt) 3000 kiló
  • DVCS (Kunszentmiklós, Akasztó, Hajós) 3000 kiló

2021.10.11.

  • Lakiteleki Szikrai Holt-Tisza 2000 kiló
  • Tiszaalpári Holt-Tisza 5000 kiló

Még több cikk kecsegetémában ITT.

Friss hírekért látogass el a Pecaverzum főoldalára!

Pecaverzum a közösségi médiában:

Kövessétek Facebook-oldalunkat!

Csatlakozzatok hozzánk Instagramon!

Iratkozzatok fel Youtube-csatornánkra!