2024. június 20. csütörtök | Rafael
Videók

Gyönyörű harcsapárost fogtak Ohaton – fotókkal, videóval

Gyönyörű harcsapárost fogtak Ohaton – fotókkal, videóval

Fantasztikus heteket tudhat maga mögött Zalkodi András, aki rövid idő leforgása alatt több horgászt is hozzásegített ahhoz, hogy megfogja élete legnagyobb harcsáját. 

A rutinos és egyben rendkívül sikeres Zalkodi András a Hortobágyi Halgazdasági Zrt. Ohati 3-as horgásztavához szervezett egy napközbeni pergető összejövetelt, amelyen mintegy tucatnyian vettek részt.

A november 12-én, szombaton megtartott pecás találkozó a várakozásokon felüli eredménnyel zárult, ugyanis a résztvevők 21 darab harcsát fogtak. 

A két bandanagy 90 kilós és egy 65 kilós példány volt, előbbit ráadásul ultralight felszereléssel akasztották, és több mint egy órán át fárasztották. 

„Nagyon sok 15-20 körülit fogtak, és akasztottak nagyokat is, amelyek sajnos elmentek. Amikor ebben az 1,20-as vízben a gumi után egy-egy ilyen 80-90 kilós elindult, akkor aztán mindenki meglepődött egy pillanatra” – mesélte a Pecaverzumnak Zalkodi András, aki egy héttel korábban egy éjszakai peca alkalmával két kapitális példány partra terelésénél is jelen volt. 

November 5-én, szombaton a déli órákban érkeztek meg a tóhoz Lénárt Istvánnal, aki megkérdte Andrást, hogy segítsen neki igazán nagy halat becserkészni. 

„Amikor elkezdtünk behúzgálni, akkor már a bojlisok akasztottak egyet. Bementem nekik segíteni csónakkal, de akkora volt a harcsa, hogy én sem tudtam beemelni a csónakba. A végén sajnos megtépte őket, bőven mázsa feletti volt. Nem értem át a száját, hogy meg tudjam fogni, és be tudjam húzni a csónakba” – elevenítette fel a történteket András.

A kis intermezzot követően aztán ők is elhelyezték felszereléseiket a kiszemelt, végleges helyre. Az első kapás a spannolós módszerrel felkínált kiló körüli kárászra 18:45-kor érkezett, míg a második három órával később.

Mindkét harcsát sikerült partra emelni, az első volt a nagyobb, 85 kiló (224 centiméter), míg a második a kisebb, 65 kiló (207 centiméter).

A halakat István fogta, de András segített a végső mozdulatoknál.

A fényképeket reggel készítették el, majd visszaengedték mindkét bajszost a vízbe. 

Mivel a szerelékek 200-250 méterre voltak behúzva, 30-40 perces fárasztások kellettek, hogy megadják magukat az „ellenfelek”.

És, hogy milyen érzéseket váltott ki a két kapitális példány? „Le sem tudta írni, akkor élményeket szerzett, neki ilyenben korábban még nem volt része” – mondta András, utalva arra, hogy társának korábban még nem volt dolga ilyen nagy harcsákkal.  

András tehát a mostani alkalmakkor nem pecázott, másoknak adta át tudását, és járult hozzá hathatósan, hogy örökké emlékezetes mosolyt csaljon a horgászok arcára. 

De nem is kellett már botot ragadnia ahhoz, hogy kiemelkedő szezont tudjon a háta mögött. Az évet egy 120 kilós (!!!) harcsával kezdte, és ugyan akkor fel is akaszthatta volna a cájgot a szögre, de ő nem így tett, és végül 2022-ben összesen 21 darab két méter feletti harcsával hozta össze a sors.  

„Fantasztikusnak értékelem az évem, egy 120 kilóssal kezdtem, aztán sok 70-90 közöttit fogtam” – vont mérleget András, akinek azonban még így maradt egy hőn áhított álma.

Ohaton él az ország minden bizonnyal legnagyobb harcsája, egy 280 centisre becsült ragadozó, amelyet tavaly novemberben Czimmermann Gábor és Koós Ferenc megakasztottak, de 2,5 órás küzdelem ellenére sem tudta végül kiemelni a vízből, a hal végül meglépett az utolsó pillanatban. 

Zalkodi András elmondta, idén is látta már a tó királyát, tehát még a vízben van, és továbbra sem tudta eddig senki sem fotózásra bírni. 

„Jövőre nagyon szeretném megfogni a nagyot” – árulta el.

István két nagy harcsájáról videó is készült:

Hatalmas harcsacsapatot vettek videóra. Nézd meg a videót ITT!

Még több friss hírért KATTINTS IDE!