2024. március 3. vasárnap | Kornélia
Videók

Megint 2 méter fölötti harcsát fogtak a Tisza tokaji szakaszán – videóval

Megint 2 méter fölötti harcsát fogtak a Tisza tokaji szakaszán – videóval

Azt követően, hogy a Hegyalja Harcsafogó Kupát megelőzően fogtak egy 245 centis harcsát, majd a versenyen egy 194 centiset, most szintén a Tisza ugyanazon részéről, a tokaji szakaszról került elő egy 240 centis példány. 

Bolló Bence Tóth László csapatársával elindul a hétvégén esedékes csónakos páros pergető versenyen, amelyet a Bodrogon rendeznek. Bence ezért szeptember 7-én, szerdán edzeni ment, és délutánig a kősüllőket üldözte. Amikor befejezte a tréninget, maradt még egy szabad órája, ezért úgy határozott, hogy átmegy a Tiszára, felszerelést váltott, és megpróbált egy nagyobb harcsát elcsípni. 

„Idén már fogtam 5 darab 20 és 30 kiló közöttit, de nagyon szerettem volna már egy 2 méteres hallal megküzdeni” – árulta el a Pecaverzumnak Bence, aki nem vaktában kezdett el pecázni, ismerte a helyet, tudta, hol kell keresni méretesebb példányokat. 

A Tisza tokaji szakaszáról van szó, a nagyfalusi kanyarról. Többször járt már azon részen, és a radaron tavaly és idén is feltűntek a kapitális egyedek. Egy 50-150 grammos dobósúlyú, 198 centis bottal próbálkozott vertikális műcsalival, és közben kuttyogatott. 

A kapásra nem sokat kellett várni, szembe jött vele csónakkal a Hegyalja Harcsafogó Kupa főszervezője. Intettek egymásnak, majd másfél óra múlva már küldte is a fotókat Bence Vass Istvánnak. 

A harcsa a kapás után egyből megindult a mélyebb részek felé. A fárasztást nehezítette, hogy Bence egyedül volt, neki kellett a bottal a halat, és a motorral a csónakot irányítania. 

„Ahogy megakasztottam, rögtön beugrott a mederbe, mentem utána, ráálltam a fejére, próbáltam húzni felfelé. Követtem radaron, és láttam, hogy nem nagyon akar eljönni az aljától – mondta Bence. – Nagy segítségemre volt az elektromos motor, bár volt pillanat, amikor elindult egy fás részbe, és húzott a motorral együtt. Amikor vízköztre sikerült felhúzni, tenyér nagyságú buborékok jelentek meg, akkor már tudtam, hogy ez nem 20-30 kilós lesz.”

„Nagyon izgultam, de muszáj volt higgadnak maradni, hogy meglegyen a hal. Az első feljövetelnél már láttam, hogy jól akadt a horog, mind a kettő a szája szélébe. Onnantól már megnyugodtam, tudtam, hogy nem fog elmenni” – folytatta a történetet. 

Nem volt egyszerű, de végül csak megadta magát a harcsa, körülbelül egy órás küzdelmet követően felfeküdt a vízfelszínre, ekkor kapott még pár „kokit” a fejére, majd Bence két kézzel belenyúlt a szájába, és megkísérelte a csónakba emelni. 

„Először nem sikerült kiemelni, be kellett támasszak mind a két lábammal a csónak oldalához. A felét végül behúztam, a másik felét pedig befordítottam bal kézzel” – mesélte. 

A csónakban található egy rács, amihez hozzámérte Bence a harcsát, és látta, hogy ez bizony jócskán meghaladja 200 centimétert. Hívta az egyik barátját, és a fogás helyszínétől 3 kilométerre a parton pontosan is meghatározták a hosszát, ami 240 centiméternek bizonyult. (A teljes hosszát mérték, nem faroktőtől orrcsúcsig.) A tömegét nem mérték le, de óvatos becslések szerint is 80 és 100 kiló között lehetett. 

És akkor jöjjenek a fotók: 

A hatalmas harcsa gyönyörű, sötét színben pompázott, különös ismertetőjegye pedig, hogy a mellúszója tarkás mintázatú. Miután elkészült pár fénykép, a „modell” visszanyerte szabadságát, amit videón is megörökítettek. 

Szintén a tokaji szakaszon fogtaka Hegyalja Harcsafogó Kupán egy 194 centis példányt, a veresenyt megelőzően pedig egy 245 centis egyedet. Nézd meg a halakat ITT és ITT!

Még több friss hírért KATTINTS IDE!