2024. április 28. vasárnap | Valéria
Aktuális

4500 horgász töltötte ki a Mohosz kérdőívét. Mutatjuk az eredményt!

4500 horgász töltötte ki a Mohosz kérdőívét. Mutatjuk az eredményt!

Kiértékelték a Nemzeti Horgászturisztikai Stratégiához készített kérdőívet, amelyet 4500 horgász töltött ki.

Megkérdezték a pecások véleményét arról, milyen újításokra, korszerűsítésekre van szükség a horgászturizmus fellendítéséhez. A Magyar Országos Horgász Szövetség (Mohosz) májusban jelentette be, hogy a Miniszterelnökséggel és a Miniszterelnöki Kabinetirodával együttműködve azon dolgozik, hogy még jobban fellendítsék hazánkban a horgászturizmust és fejlesszék az ehhez kapcsolódó infrastruktúrát. A munka tavasszal kezdődött, mostanra pedig begyűjtötték és összegezték a horgászok javaslatait.

A Metropol cikke szerint a több mint 4500 horgász által kitöltött felmérésből kiderült: a magyar pecások többsége gyerekként szeret bele ebbe a hobbiba, és a család többi tagja is hódol ennek a szenvedélynek. Átlagosan 38 napot tölt egy-egy horgász egy évben a vízparton, és közülük többen többnapos túrákon is részt vesznek. A többség hajlandó akár száz kilométernél is többet utazni a kapitális fogás reményében.

A legnépszerűbb vizekről is készült felmérés. A válaszadók többsége a természetes tavakat, folyókat részesíti előnyben. A legtöbben a Balatonra járnak horgászni, de nagyon népszerű a Tisza, a Tisza-tó, a Duna és a Ráckevei-Soroksári Duna-ág (RSD) is.

Külföldi túráknál pedig Olaszországot, Spanyolországot, Romániát és Szlovéniát látogatják legtöbben, de érdekes, hogy az Egyesült Államok is nagyon népszerű a magyar horgászok körében.

A felmérést ismertető sajtótájékoztatón hangsúlyozták: kiderült, hogy a horgászoknak nem az ár a legfontosabb, szívesen adnak ki több pénzt is, ha megfelelő szolgáltatásokkal, infrastruktúrával és természetesen jó halállománnyal rendelkezik az adott tó vagy szálláshely.

– Nagyon örülök, hogy 550 szervezet és több mint 4500 horgász töltötte ki a kérdőívet, hiszen az ő véleményük a legfontosabb. Olyan kérdéseket tettünk fel, hogyan menjünk tovább, miket kell fejlesztenünk. Úgy gondolom, ezekre választ kaptunk. Hangsúlyozni szeretném, nagyon komoly nemzetgazdasági jelentősége van a horgászturizmusnak. Azokba az országokba, ahol ezt felismerték, rengeteg turista érkezik, hogy hódoljon szenvedélyének, és természetesen sok pénzt is otthagynak egy-egy horgászat során, ráadásul többen vissza is térnek – mondta el Szűcs Lajos, a Mohosz elnöke.

Az Országos Horgászszervezeti Központ (OHSZK) főigazgatója, a Mohosz elnökhelyettese Dérer István arról beszélt, hogy még ebben az évben véglegesítik a Nemzeti Horgászturisztikai Stratégiát, majd reményeik szerint a kormány el is fogadja azt, és megkezdődhet a végrehajtásra való felkészülés.

– A jövő év a tervezésről szól majd, és ha minden gazdasági tényező a tervek szerint alakul, akkor 2025-ben már a fizikai megvalósítás első lépései is megkezdődhetnek. Hétéves stratégiában gondolkodunk, 2030 a végcél. Addigra szeretnénk befejezni egy olyan fejlesztést, amelynek nemcsak a horgászok, hanem minden vízparti túrázó és ott lakó személy is a haszonélvezője – fogalmazott Dérer István.

A kérdőív kitöltéséhez kapcsolódóan egy nyereményjátékot is hirdetett a Mohosz, de a szerencsések névsorát egyelőre nem tették közzé. 

Mérföldkőhöz érkezett a Nemzeti Horgászturisztikai Stratégia. Részletek ITT.

Még több friss hírért KATTINTS IDE!

(nyitókép: NHTS 2030 Munkacsoport/Pecaverzum)