2022. augusztus 18. csütörtök | Ilona
Aktuális

Ajjaj: idegenhonos harcsa került elő egy Duna-holtágból

Ajjaj: idegenhonos harcsa került elő egy Duna-holtágból

Amerikai pettyes harcsát fogott egy horgász egy Duna-holtágból. Egyelőre nem tisztázott, hogy az idegenhonos hal miként kerülhetett a vízbe, és az sem, hogy milyen hatással lehet esetleges megtelepedése a magyar halfaunára.

Július 25-én Buchmüller Róbert süllőzésre indult a Tolnai Horgászegyesületek vízterületén, amely óriási holtágairól ismert, a folyószabályozás előtti korokban az ős-Duna itt kanyargott, írta meg az Agrojager News alapján a 24.hu.

A férfi Szekszárd és Paks között, Tolnához közel, a Duna egyik holtágán horgászott, amikor este 8 körül erőteljes kapása kerekedett.

A hal sokáig küzdött, mire a szákba tudta terelni, de az már a fárasztásnál látszott, hogy valami furcsa halat sikerült megakasztani. Kézbevételkor még nagyobb lett Róbert bizonytalansága.

A tapasztalt horgász egy barátja segítségével a világhálón gyűjtött információk alapján megállapította, hogy amerikai pettyes harcsa akadt horogra. 

A vízterületen jelentős számban él busa, és amur is, amelyek az eddigi megfigyelések alapján képesek leívni. A pettyes harcsa vélhetően megszökött vagy szándékosan engedték a Dunába. Az idegenhonos halak azonban óriási pusztításra képesek az őshonos halállományokban – hívta fel a figyelmet Bochmüller Róbert.

Az idegenhonos hal megjelenése aggodalomra ad okot. Egyelőre nem tisztázott, hogy miként kerülhetett a holtágba, és az sem, milyen hatással lehet megtelepedése esetén a magyar halfaunára.

A Wikipedia szerint az amerikai pettyes harcsa Észak-Amerika fontos tógazdasági haszonhala, amelyet Dél-Amerika több országában és Európában is tenyésztenek. Magyarországra már több importált állománya került, valamint zárt üzemi körülmények között szaporítják is.

A Duna-holtágból kifogott amerikai pettyes harcsa ITT tekinthető meg.

A fekete törpeharcsa is felkerült az uniós feketelistára. Részletek ITT

Friss hírekért látogass el a Pecaverzum főoldalára!

(nyitóképünk illusztráció, forrása: Wikipedia)