2022. július 2. szombat | Ottó
Aktuális

Az elvihető pontyok méretének megemelését tervezi a Mohosz

Az elvihető pontyok méretének megemelését tervezi a Mohosz

Nagy változtatásokra készül a Magyar Országos Horgász Szövetség (Mohosz). Azt tervezik, hogy változtatnak a fajlagos tilalmi időkön és a méretkorlátozási szabályokon. Erről a szövetség főigazgatója, Dérer István beszélt.

Az egész ország felkapta a fejét azon, hogy Csongrád-Csanád megyében 35 centiméterre emelték az elvihető ponty méretét. Dérer István, a Magyar Országos Horgász Szövetség (Mohosz) főigazgatója a Bors érdeklődésére elmondta: maga a 35 centi nem egyedi eset, de országosan idén még biztosan marad a 30 centis alsó határ. 

Arról is beszélt azonban, hogy terveik szerint jövőre gondolják át, hogy változtatnak-e majd a fajlagos tilalmi és méretkorlátozási szabályokon.

„A jogszabály lehetőséget ad rá, hogy a halgazdálkodási hasznosító horgászszervezetek a méretkorlátozás tekintetében szigorítsanak. Ez azt jelenti, hogy a hasznosító az alsó méretkorlátozást megemelheti, illetve felső határt is meghatározhat. Utóbbi döntően a nagy méretű pontyok védelmét szolgálja” – fogalmazott Dérer István, aki kiemelte: a Csongrád-Csanád megyei méretemelés nem sért olyan horgászérdeket, ami miatt közbe kellett volna avatkoznia a Mohosznak. 

„Egy 30 centis nyurgaponty például az egy kilót sem éri el, így komolyabb gasztronómiai élvezetet sem nyújt. Ettől a ténytől független, hogy országosan is felülvizsgáljuk majd az általános méretkorlátozások kérdését, de erre idén még biztosan nem kerül sor. Jövőre viszont nemcsak ebben, hanem a faj szerinti tilalmakban is lehetnek a gyakorlati tapasztalatokon alapuló változások, melyek nem csak a szigorítások irányába hatnak” – árulta el a főigazgató.  

„A felülvizsgálat elsősorban a halállomány védelmét szolgálja, de figyelemmel kell lenni a horgászérdekekre is” – világított rá.  

Dérer István hangsúlyozta, a hal egészséges táplálék, s a horgászfogásokból tavaly mintegy 6500 tonna került a családok asztalára. „Ezért is fordítunk kiemelt figyelmet a telepítésekre, de tudni kell, hogy a nagy, természetes vizeknél egy jól sikerült szaporodási időszak termése minimum tíz év telepítésével ér fel” – mutatott rá. 

A főigazgató kitért az idei év árváltozásaira is. Hangsúlyozta, hogy a horgászok érdekeit is figyelembe vették az árváltozásoknál, így fő szabályként maximum 10 százalékos, indokolt esetben a minimálbér emelés mértékét meg nem haladó emelést határoztak meg a területi engedélyeknél.

„E feletti drágításnál az állami tulajdonú vizeknél a Mohosz külön engedélye szükséges. Ezeket a kérelmeket egyenként vizsgáljuk meg. Ha figyelembe vesszük azt, hogy mintegy 20 százalékkal emelkedett a minimálbér, bő 30 százalékkal növekedtek a takarmányárak, valamint az üzemanyag is jelentősen drágult a tavalyi évhez képest, akkor az önkorlátozás jegyében a szervezetek gyakorlatilag csak részben érvényesítették a többletköltségeiket. Bízva abban, hogy 2021-hez hasonlóan töretlen marad a horgászkedv és emellett persze tovább javul a gazdálkodási fegyelem, illetve érdemben bővülnek a vízparti szolgáltatások” – tette hozzá Dérer, aki további változásokra is kitért.

Kiemelte, hogy folytatódott a digitalizáció, vagyis egyre többféle, jelenleg már mintegy 2500 féle területi jegyet lehet az interneten keresztül, akár SZÉP kártyával is megvásárolni.

Az főigazgató a 2022-es tervek kapcsán arról beszélt, hogy a második félévben fokozatosan a horgászturizmusra fektetik majd a fő hangsúlyt. A cél az, hogy a tavakon ne csak a pecások, hanem családtagjaik, gyermekeik is ki tudjanak kapcsolódni.

„Arra törekszünk, hogy a vízpartokon egyre több minőségi szolgáltatást tudjunk nyújtani. Úgy gondolom, ha rendezett a tó és a természeti, valamint épített környezete, van étkezési lehetőség, vannak versenyek, kiegészítő programok, többletszolgáltatások, akkor dinamikusan nő a forgalom, mert a horgászt az általa megtapasztalt tények érdeklik, s így a lábával szavaz” – fogalmazott.

A Mohosz számításai szerint idén már nem fog emelkedni olyan ütemben az új tagok száma, mint az elmúlt években, inkább a fiatalok, hölgyek, eddig passzív családtagok bevonása a cél. „A realitás az, hogy biztosan megtartsuk azt a több tízezer embert, akik a koronavírus miatt kedvet vagy újra kedvet kaptak a pecához, s e szép szabadidős tevékenységhez egyre jobban biztosítani tudjuk a megfelelő feltételeket” – zárta gondolatait Dérer István. 

Itt a 2022-es Országos Horgászrend. Töltsd le IDE KATTINTVA!

Elkészítettük a 2022-es szolunáris naptárat, ami elméletileg megmutatja, mikor lesz jó fogási esély 2022-ben! A kapásindexért KATTINTS IDE!

Friss hírekért látogass el a Pecaverzum főoldalára!

(fotó: Blikk)