2023. december 2. szombat | Melinda, Vivien
Aktuális

„Csalást” is végrehajtottak ennek a halnak az azonosításakor

„Csalást” is végrehajtottak ennek a halnak az azonosításakor

Nincs könnyű dolga a Magyar Haltani Társaság (MHTT) szakembereinek egy-egy kifogott halról készült fénykép láttán. Ha fontos részletek nem látszanak, akkor nehezebb egyértelműen beazonosítani a fajt. Ilyen lehet például a pikkelyszám.

Az MHTT Mit fogtam? című rovatába legutóbb felkerült fényképen is a horgász a mutatóujjával kitakarta a pikkelyek egy részét, ami megnehezítette az azonosítást. 

A halat július 11-én hajnalban emelte ki a Dunából a folyó óbudai szakaszán, a Római-part térségében B. J. „Megerősítenének abban, hogy egy szép jászkeszeget sikerült megakasztanom?” – írta a pecás.

Az MHTT szerint az alak, az úszók színe és egymáshoz viszonyított helyzete, a száj állása és kis mérete, az anális úszó alakja és sugárszáma azt mutatja, hogy jól tippelt, a hal jászkeszeg (Leuciscus idus). 

„Az oldalvonal pikkelyszámának megállapításához azonban egy kis csalás kellett: utólag rámásoltuk az ujjára az utána következőket” – árulták el a digitalis trükköt, amelynek segítségével kikalkulálhatták a pontos értéket. 

Kiemelték, ezzel kívánják jelezni, hogy a pikkelyszám fontos azonosító bélyeg, ezért a fényképnek azt is mutatnia kell. 

Egyébként az így számolható 58 pikkely ugyancsak megerősíti, hogy a hal jászkeszeg, így a horgásznak igaza volt, csak a fotó nem sikerült tökéletesre. 

Tavaly két olyan hal is bekerült az MHTT rovatába, amelyek „személyisége” örök rejtély marad. Nézd meg beazonosíthatatlan kopoltyúsokat ITT és ITT!

Útmutató a tökéletes fotó elkészítéshez ERRE!

Még több friss hírért KATTINTS IDE!

(nyitókép: MHTT)