2024. március 1. péntek | Albin
Aktuális

Dérer István: A Mohosz nem akar bűnbak és pofozógép lenni

Dérer István: A Mohosz nem akar bűnbak és pofozógép lenni

A II. Velencei-tavi Horgászfórumon a Magyar Országos Horgász Szövetség (Mohosz) elnökhelyettese a Velencei-tó és a Mohosz jelenéről és jövőjéről tájékoztatta a résztvevőket.

„Erőn felül teljesített a kirendeltség a halpusztulás kapcsán” – mondta bevezetőként, de megjegyezte, nem akar ismétlésekbe bocsátkozni – számolt be a feol.hu.

A magyar őshonos halállomány nemzeti kincs, jelentette ki, hozzátéve, a Mohosz nem akar bűnbak és pofozógép lenni, azt kell kritizálni, aki felelős egy adott döntésért. 

Elmondta, a Velencei-tó olyan típusú víztest, amely folyamatosan több száz éve szembesül a problémákkal, ám ma már van olyan technológiai lehetőség, amivel tartósan meg lehet oldani a vízpótlást, erre elméletileg létezik lehetőség. Hiszen van víz, csak meg kell keresni, és a kormányzatnak is komolyan kell vennie ezt a problémát – nézett Tessely Zoltán országgyűlési képviselő felé a horgászvezető.

Ezek után a médiát bírálta, amely szerinte nagyon sokat ártott a tónak valós alapot nélkülöző hangzatos címeivel és a közösségi médián terjedő bejegyzésekkel. Azt kérte, mindenki, aki aggódik a tóért, tegyen meg mindent azért, hogy a valós helyzetet ismerje meg a közvélemény. 

A magántavak és a Balaton elszívó hatását említette a horgászturizmus kapcsán, de hozzátette, idén már javult a helyzet. 

„Szakmai véleményünk szerint elkerülhetetlen a mesterséges vízpótlás megvalósítása, ezen múlik ma a turizmus” – szögezte le Dérer István. 

Beszélt a nádgazdálkodásról, mert a nád rendszeres vágása rengeteg terheléstől mentené meg a tavat. Igaz, ez is pénzbe kerül, de a Velencei-tó esetében ez is nagyon fontos feladat, tette hozzá.

Ha a halállomány megmentése indokolja, nincs olyan rossz minőségű víz, amelybe ne tennénk halat, mondta. Szólt a gyepes területen lévő vízmennyiségről, az ott elszaporodó inváziós halakról, amelyek bejutottak a Velencei-tóba. A problémákkal a vízgyűjtő területeken is foglalkozni kell.

„Az egész térség vizes rendszerét kezelni kell, műszaki beruházással vizet kell hozni a tóba!” – tért vissza a legfontosabbra Dérer István. 

Miután a többi, korábban felmerült lehetőséget bírálta, azt mondta, közvetlen dunai nyersvizet kell felhasználni annak érdekében, hogy ne száradjon ki a Velencei-tó. 

Remény van, némi idő, de ez csak arra elég, hogy megtaláljuk a megoldást! „Mentsük meg együtt a Velencei-tavat!” – zárta előadását.

A fórumon a vízügyet többen bírálták, ezért Csonki István, a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság (Kdtvizig) igazgatója is szót kért. 

Elmondta: a vízjogi engedélyek felülvizsgálata szükséges a tóra és a vízgyűjtő területre vonatkoztatva is, mert ma már nem áll rendelkezésre annyi víz, mint amikor azok elkészültek. Pátka esetében tény, hogy elsősorban a Velencei-tó érdekében létesült, de minden változáshoz egyeztetésre van szükség és gondolni kell nem csak a víz mennyiségére, hanem annak minőségére is. Beszélt a megkerülő csatornáról és a Csíkvarsai-rét helyzetéről.

Egy hozzászóló kérte annak segítését, hogy a horgászok egyáltalán a parton a vízhez juthassanak. „Mennyi pénzre lenne szükség a vízpótláshoz?” – hangzott el mástól. 

Tessely Zoltán országgyűlési képviselő vendégként volt jelen az eseményen, és szót kért. Hosszan részletezte mindazokat az egyeztetéseket, amelyeken az elmúlt évben részt vett. 

Beszélt a karsztvízről, a tisztított szennyvízről – amelyből egyébként ma is kerül a tóba –, és kijelentette: az elmúlt egy esztendőben sok olyasmi felvetődött, ami egyértelműen arra mutat, hogy a Velencei-tó szabályozási környezete nem felel meg a 21. század követelményeinek, ezért a Balatonhoz hasonlóan egy Velencei-tóra vonatkozó törvényre van szükség. 

Hozzátette, a Duna vizével kapcsolatban kezdetben szkeptikus volt, de úgy gondolja, arra is lehet jól megoldást találni, vannak olyan lehetőségek, amelyekről érdemes beszélni.

„Meggyőződésem, hogy mi, akik a megoldásban vagyunk érdekeltek és összefogunk, jó és vállalható koncepciót készíthetünk, amit meg tudunk valósítani. Hiszen a Velencei-tó kivételes természeti érték, amit kötelességünk megmenteni” – zárta szavait Tessely Zoltán, amely egyben a fórum végszava is lett.  

A II. Velencei-tavi Horgászfórum videója:

Kapcsolódó cikkek:

Ferincz Árpád: Tűzzel-vassal irtandó az ezüstkárász a Velencei-tóban

Több hal pusztulhatott el a Velencei-tóban az ismert adatoknál

Számos szigorítás, korlátozás szerepel a 2024-es Velencei-tavi Horgászrendben

Még több friss hírért KATTINTS IDE!

(nyitókép: Mohosz Velencei-tavi Kirendeltsége FB-videó képernyőfelvétel)