2024. március 1. péntek | Albin
Aktuális

Számos szigorítás, korlátozás szerepel a 2024-es Velencei-tavi Horgászrendben

Számos szigorítás, korlátozás szerepel a 2024-es Velencei-tavi Horgászrendben

Megjelent a 2024-es évre érvényes Velencei-tavi Horgászrend, amely számos szigorítást tartalmaz a korábbihoz képest.

December 1-jén, pénteken rendezte meg a II. Velencei-tavi Horgászfórumot a Magyar Országos Horgász Szövetség (Mohosz) Velencei-tavi Kirendeltsége. Az eseményen Ferincz Árpád, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Természetesvízi Halökológiai Tanszékének vezetője beszámolt a többi között az elmúlt évek halpusztulásairól, a halfauna-felmérések eredményeiről, a telepítésre javasolt halfajokról, illetve azt is megfogalmazta, hogy szükséges horgászrendi szigorításokat bevezetni.

Ezek a valóságban életbe is lépnek 2024-ben – derül ki a Mohosz Velencei-tavi Kirendeltsége által közzétett Velencei-tavi Horgászrendből, amely több ponton változott, illetve új fejezetek kerültek bele.

Nézzük, mi változik jövőre!

A legfontosabb, hogy a 30-as pontot teljesen átírták, ez vonatkozik a ragadozó halakra. Az új szabályok értelmében január január 1-jétől április 30-ig speciális időszaki fogási tilalom lép életbe a süllő, a csuka és a balin esetében. Ezen intervallumban e halfajokra célzottan horgászni tilos, és a véletlenül megfogott egyedeket sem szabad megtartani.

A csalihalfogó emelőhálókra vonatkozó szabályok is módosultak. Míg eddig korlátlanul voltak gyűjthetők a legfeljebb 15 centméter testhosszúságú, fogható halfajok egyedei, jövőre azonban már napi 30 darabos maximális kvótát vezetnek be az őshonos halfajok esetében. Bekerült az új horgászrendbe az is, hogy csak a fajlagos tilalmi idővel és méretkorlátozással nem védett halak tarthatók meg.

Az elvihető hal mennyiségét is csökkentették. Éves területi jeggyel a darabszám-korlátozással védett halfajokból eddig 50-et, 2024-től már csak 40-et őrizhettek meg a pecások. Az is újdonság, hogy ezek között már nemcsak a süllő maximális darabszámát (ami eddig 25 volt) határozzák meg, hanem már a csukát és a balint is bevették ebbe a kategóriába. Ráadásul az említett hajfajokból egész évben 10 darabot lehet megtartani, nem halfajonként, hanem összesen. 

Így alakulnak ezek a számok az egy botos és a gyermekhorgászoknál:

  • kedvezményezett egy botos (65 év feletti, igazoltan fogyatékkal élő vagy ifjúsági horgász): 25 darab (ebből összesen 5 darab lehet süllő, csuka vagy balin), 
  • gyermekjeggyel: 3 darab (ebből 1 darab lehet süllő, csuka vagy balin), továbbá összesen 10 kilogramm darabszám-korlátozással nem védett őshonos halfaj.

Napi megtartható halmennyiségek 2024-től:

Felnőtt területi jeggyel a darabszám-korlátozással védett halfajokból – beleértve az amurt is – naponta összesen 3 darab tartható meg, egy-egy fajból azonban legfeljebb 2 darab; süllő, csuka vagy balin fajokból összesen 1 darab. A darabszám-korlátozással nem védett őshonos fajokból összesen 3 kilogramm tartható meg naponta. 

Ifjúsági és a kedvezményezett egy botos területi jegytípusokkal, valamint turista területi jeggyel a darabszám-korlátozással védett halfajokból – beleértve az amurt is – naponta 2 darab, egy-egy fajból legfeljebb 1 darab; süllő, csuka vagy balin esetében összesen 1 darab; darabszámkorlátozással nem védett őshonos fajokból összesen 2 kilogramm tartható meg. 

Gyermek területi jeggyel naponta 1 darab darabszám-korlátozással védett halfaj – beleértve az amurt is – és 1 kilogramm darabszám-korlátozással nem védett őshonos faj tartható meg.

24 órás területi jeggyel összesen a Velencei-tavi Horgászrend által egy napra, 48 órás területi jeggyel a két napra és 72 órás területi jeggyel a három napra meghatározott darabszám tartható meg. 

A 48 és 72 órás területi jegy esetében 1 darab, a 7 és 10 napos érvényességű jegyekkel legfeljebb összesen 2 darab süllő, csuka vagy balin tartható meg.

Méretkorlátozások:

Idén az orrcsúcstól a faroktőig mért 60 centiméternél nagyobb pontyot, 70 centiméternél nagyobb süllőt és 80 centiméternél nagyobb csukát nem lehetett megtartani tilos. Jövőre azonban a 37. pont is további korlátozásokat léptet életbe. 

„Az orrcsúcstól a faroktőig mért 20 centiméternél nagyobb sügért, 30 centiméternél nagyobb keszegfélét, 55 centiméternél nagyobb pontyot, valamint 40 centiméternél kisebb és 70 centiméternél nagyobb süllőt és balint, 50 centiméternél kisebb és 80 centiméternél nagyobb csukát megtartani tilos. Az ilyen halat a horgász a fogást (vagy az azonnali fotózást) követően haladéktalanul köteles kíméletesen visszaengedni” – olvasható a megújult szabályzatban, amely a harcsákra vonatkozóan az 59. pontban is vezet be még egy fontos újítást.  

Méghozzá azt, hogy a 150 centiméter vagy 20 kilogramm feletti, megtartani kívánt harcsát azonnal be kell jelenteni a halőri bejelentő telefonszámon (+36-30-501-0412).

A haltárolásra vonatkozóan már nemcsak a drótszák használata a tiltott, hanem azt is megszabták, hogy nagy szembőségű (1,5x1,5 centiméter feletti), illetve gyűrű nélküli tartószák alkalmazása sem engedélyezett. Továbbá pányvára (kantárra) csak ragadozó hal fűzhető fel, halanként 1 darab szájbilincs alkalmazásával. 

A bojlis horgászokra nézve lényeges módosítás – és előrelépés a halvédelem irányába –, hogy „a halbölcső vagy -matrac használatra előkészített állapotban történő tartása és fogás esetén használata kötelező”.

A 60. pont – amely teljesen újként szerepel a horgászrendben – azt írja, hogy „a fogott halat a kezelés és tárolás során is megilleti a tisztelet, illetve a kíméletes bánásmód, ezért a halkímélő és halvédelmi eszközök használata ajánlott. Fotózáskor az Országos Horgászrend (OHR) megfogalmazott rendelkezések az irányadók.”

A 2024-re érvényes Velencei-tavi Horgászrend ITT tekinthető meg, abban pirosan szedett részek a változások, új elemek. 

(Cikkünkben a december 1-jén megrendezett horgászfórumon elhangzott várható változásokat mutattuk be, amikor hivatalosan még nem jelent meg a 2024. évi Velencei-tavi horgászrend, ezért a horgászat megkezdése előtt mindenképpen ismerje meg mindenki a kiadott és véglegesnek tekinthető horgászrend tartalmát is!)

Kapcsolódó cikkek:

Ferincz Árpád: Tűzzel-vassal irtandó az ezüstkárász a Velencei-tóban

Több hal pusztulhatott el a Velencei-tóban az ismert adatoknál

Számos szigorítás, korlátozás szerepel a 2024-es Velencei-tavi Horgászrendben

Még több friss hírért KATTINTS IDE!

(nyitókép: pixabay.com)