2024. március 1. péntek | Albin
Aktuális

Több hal pusztulhatott el a Velencei-tóban az ismert adatoknál

Több hal pusztulhatott el a Velencei-tóban az ismert adatoknál

A II. Velencei-tavi Horgászfórumon a Magyar Országos Horgász Szövetség (Mohosz) Velencei-tavi Kirendeltségének vezetője, Pálinkás Imre a halgazdálkodás aktuális feladatairól beszélt.

Hat halőrrel, a rendőrséggel végzett példaértékű közös munkával őrzik a halállományt, mondta, emlékeztetve arra, hogy a halpusztulások idején először nagyon sokan önkéntesen segítették munkájukat, aztán ez a lelkesedés lecsökkent – írja a feol.hu.

„Nagyon reméljük, hogy a tavalyi és a tavaly előtti év volt a Velencei-tó történetének legrosszabb periódusa, és ezután csak jobb jöhet” – mondta a szakember. 

Prevenciót alkalmazni egy ekkora vízterületen nagyon nehéz, tette hozzá a halpusztulásokra utalva, segíthet, de végül csak a kárelhárítás marad. 

Az elpusztult fajokról beszélt, dévér- és karikakeszeg hullott legnagyobb számban, a busa teljes eltűnéséről, a harcsa és az amur állományának nagymértékű megritkulásáról szólt. 

Ő 16 tonna elhullott halat említett, hozzátéve, hogy a valós veszteség ennél valóban nagyobb lehetett. De vissza akarják fordítani a folyamatot, hogy akár a korábbinál is jobb halállománya legyen a Velencei-tónak.

Városi legendákról is szólt. Mindig beszélnek az emberek arról, hogy eresztik a tavat, de ők rendszeresen ellenőrzik az erre alkalmas egyetlen zsilipet. Legenda az is, hogy gyorsabban apad a tó, mint az indokolt volna, miközben azt látni, hogy esik az eső. 

Sajnos, amíg a talaj nem telítődik, szivacsként működik, elszívja a vizet, a vízgyűjtő terület kicsi, és a vízmennyiséggel nem csökken arányosan a párologtató felület. 

Pálinkás Imre még további tévhiteket is cáfolt, elsősorban a partfal-rekonstrukció vízminőségre gyakorolt negatív hatásairól, szaporodásra képtelen halak telepítéséről, vagy a tóban lévő haltartó ketrecek meglétéről: ez utóbbit egyébként megmosolyogtató feltételezésnek nevezte.

„Nekünk az az érdekünk, hogy a tónak minél gazdagabb legyen a halállománya, de a tó haleltartó képessége véges, főként alacsony vízállásnál” – fogalmazott. 

Az Agrárminisztérium által ígért támogatással indult el idén a telepítési program, elsősorban a ponty kihelyezése mellett a ragadozóállomány megerősítését, az ezüstkárász számának csökkentését akarják. 

„A horgász a lábával szavaz, ezért biztosítani kell a megfelelő körülményeket, bár a vízszint még messze van az ideálistól” – jegyezte meg Pálinkás Imre.     

Az előadásból kiderült: a jegybevételek sosem érték el a költségek szintjét, ez a különbség pedig még nagyobb lett az elmúlt években. 

A telepítések mértékét is közölte a horgászvezető: pontyot, extra méretű pontyot, vadpontyot, keszeget, süllőt, csukát, balint, compót telepítettek, illetve terveznek még idén a vízbe helyezni összesen közel 30 ezer kilogramm mennyiségben, 70 millió forint értékben.   

A horgászok száma történelmi mélypontra esett 2022-ben, amikor 70 százalékuk elmaradt a tó mellől, aztán egy részük idén már visszatért.

Számos szigorítás, korlátozás szerepel a 2024-es Velencei-tavi Horgászrendben. Részletek ITT.

Ferincz Árpád, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Természetesvízi Halökológiai Tanszékének vezetője szerint tűzzel-vassal irtandó az ezüstkárász a Velencei-tóban. Részletek ITT.

A II. Velencei-tavi Horgászfórum videója:

Kapcsolódó cikkek:

Ferincz Árpád: Tűzzel-vassal irtandó az ezüstkárász a Velencei-tóban

Dérer István: A Mohosz nem akar bűnbak és pofozógép lenni

Számos szigorítás, korlátozás szerepel a 2024-es Velencei-tavi Horgászrendben

Még több friss hírért KATTINTS IDE!

(nyitókép: Pecaverzum/olvasói fotó)