2024. március 3. vasárnap | Kornélia
Aktuális

Egyre jobban durvul a halpusztulás a Velencei-tónál

Egyre jobban durvul a halpusztulás a Velencei-tónál

Közleményt adott ki a Magyar Országos Horgász Szövetség (Mohosz) Velencei-tavi Kirendeltsége a Velencei-tónál történt újabb halpusztulás ügyében. Ebben azt írják, kialakult ammónia-felszabadulás okozhatta a halak elhullását. A folyamat sajnos nem állt meg, több napja újabb és újabb tetemek jelennek meg a víz felszínén. A Mohosz korábban 1800 kiló döglött halról beszélt, de most kiderült, hogy sajnos ennél sokkal többről van szó. 

A Mohosz Velencei-tavi Kirendeltségének közleményét tartalmi változtatás nélkül közöljük.

Tisztelt Velencei-tóért aggódó Polgártársak, Horgásztársak!

Az augusztus 13-án hajnali oxigénhiány kialakulása miatt szinte a tó teljes területén, szórványosan elkezdődött kisebb mértékű halpusztulást augusztus 15-én, vasárnap délután újabb, nagyobb intenzitású, de kevesebb helyszínen kialakult pusztulási hullám követett, melynek feltételezett oka a hirtelen légnyomáscsökkenés következtében kialakult ammónia-felszabadulás lehetett az eddig tapasztaltak alapján.

Az augusztus 17-én, napközben tapasztaltak alapján úgy nézett ki, hogy a halpusztulás megállt, és az akkor látottnál nem lesz több haltetem a tavon, amely mennyiség külső segítség kérése nélkül is rövid időn belül eltávolítható lett volna, azonban ma reggelre (augusztus 17., szerda – a szerk.), gyakorlatilag váratlanul újabb jelentős mennyiségű elhullott hal került a felszínre, különösen az Evezőspálya területén. Az újonnan felkerült halak leginkább nem friss, hanem már korábban elhullott tetemek voltak, azonban azok mennyisége több mint az előző napon becsült összes elhullott mennyiség.

Az elhullott tetemeket augusztus 13-án kora reggel óta gyakorlatilag folyamatosan gyűjtjük hivatásos halőreink, társadalmi halőreink és társadalmi segítőink, a Kajászói Tógazdasági állandó és alkalmi munkatársaink, valamint a strandok és kempingek üzemeltetőinek segítségével és közreműködésével.

Időközben egyre növekszik a civil önkéntes polgártársak száma is, akik becsatlakoznak a gyűjtésbe, többségük már a korábbi június közepén bekövetkezett halpusztuláskor is komoly segítséget nyújtott a tó megtisztításában. A gyűjtésbe holnaptól becsatlakoznak a vízügyi igazgatóság munkatársai is.

A haltetemek további hatékony és minél gyorsabb összeszedéséhez ezúttal is köszönettel fogadjuk a lehetősége szerinti gyűjtésben való részvételt.

A segítségnyújtást jelenleg elsősorban gyűjtőzsákok rendelkezésre bocsájtásával és az összegyűjtott mennyiségek egyeztetett helyszínen történő, kapacitásunk szerinti mielőbbi felvételével, vagy a kirendeltségen történő átvételével tudjuk támogatni.

Kérjük, amennyiben ismét van lehetősége csatlakozni a tóban elpusztult halak mielőbbi összegyűjtéséhez, akkor a zsákigény és a leadási helyszín (a zsákba gyűjtött halak megbeszélt helyen hagyása megfelelő) egyeztetése ügyében hívja a halőri bejelentőszámunkat (a megnövekedett hívások miatt előfordul, hogy átmenetileg nem elérhető a szám, de SMS-ben is fogadjuk a jelzéseket): Tel: 06 (30) 501 0412.

Bízunk benne, hogy a következő napokban nem növekszik tovább az elhullott halak mennyisége, és a tó teljes területét sikerül minél hamarabb megtisztítani, és egy jó ideig nem következik be újabb, számottevő halpusztulás a tavon, egyúttal sikerül hosszútávon megfelelő és fenntartható megoldást találni és kivitelezni a tó kívánatos vízszintjének mesterséges stabilizációjára azokban az időszakokban, amikor erre szükség lenne.

Önzetlen segítő szándékukat ezúttal is nagyon köszönjük.

Mohosz Velencei-tavi Kirendeltség

Az újabb halpusztulásról a legfontosabbak:

Mohosz: Oxigénhiányban pusztult el 1800 kiló hal a Velencei-tóban

23 napja döglenek a halak a Velencei-tóban, a Mohosz végre megszólalt

Így lehetne 180 centi a Velencei-tó vízállása

Rengeteg gumiabroncsot szedtek ki a Velencei-tóból

Keresik a megoldást a Velencei-tó helyzetére

40 milliárd kellene a Velencei-tó megmentésére, de a kormány szerint nincs rá pénz

Palackokból kezdték el a Velencei-tó feltöltését

A kormány elé került szerdán a Velencei-tó ügye

Újranyithatnak a vízminőség miatt bezárt velencei-tavi strandok

Ismét pusztulnak a halak a Velencei-tóban

Friss hírekért látogass el a Pecaverzum főoldalára!

Pecaverzum a közösségi médiában:

Kövessétek Facebook-oldalunkat!

Csatlakozzatok hozzánk Instagramon!

Iratkozzatok fel Youtube-csatornánkra!