2024. március 3. vasárnap | Kornélia
Aktuális

Mohosz: Oxigénhiányban pusztult el 1800 kiló hal a Velencei-tóban

Mohosz: Oxigénhiányban pusztult el 1800 kiló hal a Velencei-tóban

Az eddigi szakvélemények szerint a napokon át tartó hőség és szélcsendes idő, valamint a felhősebb napszakok hatására a helyenként közel 30°C fokos hőmérsékletű vízben a szórványosan kialakult oxigénhiányban kezdtek pusztulni a halak a Velencei-tóban – áll a Magyar Országos Horgász Szövetség (Mohohsz) legfrissebb, keddi közleményében. 

Mint írják, vasárnap délután az érkező időjárás-változás hatásaként erős légnyomáscsökkenés történt, melynek következményeként vélhetően – az elhullott halakon látható tünetek alapján – lokális ammónia-felszabadulás is történhetett. Emiatt vasárnap délután és hétfő délelőtt között további halpusztulások voltak észlelhetők a tó egyes részein, különösen a Sukoró-Velence térségében lévő evezőspálya területén. 

Jó hír, hogy hétfő délután óta nem észlelhető újabb elhullás, az érkező élénkülő légmozgás, a lehullott csapadék és jelentősebb lehűlés valószínűleg megakadályozta egy súlyos mértékű halpusztulás kialakulását. A kétnapi csapadéknak köszönhetően a tó vízszintje mintegy 4 centimétert emelkedett. 

A Mohosz közleményében kiemeli, a kedd déli adatok alapján, az elmúlt 4 napban lezajlott halpusztulás – ideértve a már 70 százalékban összegyűjtött és a még tavon látható tetemeket – mennyisége összesen 1500-1800 kilóra becsülhető. Annak ellenére, hogy a keddi szeles időjárás jelentősen megnehezítette a munkát, az elhullott halak jelentős részét már sikerült összegyűjteni – köszönhetően a civil önkéntesek, valamint a tavon működő strandok és kempingek segítségének is. A tervek alapján – ha nem történik újabb halpusztulás – a gyűjtés a hosszú hétvége kezdetére teljesen befejeződhet.

Jelenleg továbbra is megalapozottan kijelenthető, hogy a Velencei-tó vízminősége a fürdési, vízisport és egyéb rekreációs igénybevételi szempontok oldaláról jó, így a helyzet e tárgyban azonnali korlátozást, beavatkozást nem igényel – hangsúlyozták ismét. 

„A Mohosz továbbra is jelezni kívánja, hogy a tó tartósan és tendenciózusan alacsony vízállása, és az elmúlt évtizedekben gyarapodó lágyiszapréteg mennyisége a közeljövőben egy tartós vízpótlási beavatkozás kidolgozását és kivitelezését, párhuzamosan egy átgondolt nádművelés beindítását igényli. A vízellátás megoldása, annak biztonsága – a halgazdálkodáson, a halállományon messze túlmutatva – a térségi turizmus, az itt élők életminősége érdekében is kiemelten fontos kormányzati feladat. A tárgyban az első kormányzati intézkedések már meg is történtek, s első körben a horgászszövetség is bevonásra került a tó jövőjének tervezése tárgyában” – fogalmaznak.  

Mint a Pecaverzum megírta, augusztus 15-én adta ki a Mohosz első közleményét az újabb halpusztulásról, 23 nappal azután, hogy megjelentek az első tetemek a Velencei-tóban. 

Idén ez már a második eset, amikor tömegesen pusztulnak a halak a tóban. A tartós vízutánpótlás kérdését a kormány megtárgyalta, de végül nem támogatta azt

Friss hírekért látogass el a Pecaverzum főoldalára!

Pecaverzum a közösségi médiában:

Kövessétek Facebook-oldalunkat!

Csatlakozzatok hozzánk Instagramon!

Iratkozzatok fel Youtube-csatornánkra!