2023. május 30. kedd | Janka, Zsanett
Aktuális

Egyre több helyen várják el a halmatrac használatát a horgászoktól

Egyre több helyen várják el a halmatrac használatát a horgászoktól

Ugyan az Országos Horgászrend (OHR) nem rendelkezik a halmatrac kötelező használatáról, egyre több szövetség tér el a központi szabályozástól, és várja el a horgászoktól a halvédelmi eszköz meglétét.

A szövetségek, vízkezelők eltérhetnek az OHR-től, így tettek többen például a ponty kifogható méretének 35 centiméterre emelésekor. És ilyen témakör a halmatrac, vagy ahogyan a kereskedelmi forgalomban használják a kifejezést, pontymatrac. 

Az utóbbi időszakban azt lehet látni, hogy egyre nagyobb figyelem szegeződik a halvédelemre. Ez a trend a 2022-es esztendőben is erősödik, és ugyan a nemrég megjelent OHR nem kötelezi a horgászt a matrac használatára, újabb szövetség döntött úgy, hogy a helyi horgászrendben mégis elvárják ezt a pecásoktól. 

Idén már Bács-Kiskun megye összes horgászvizén büntethetnek a halőrök, ha valaki nem tudja bemutatni halmatracát.  

„A horgász köteles magánál tartani legalább 0,5 kilogramm pontossággal mérő digitális halmérleget, mérőszalagot, ki nem törölhető golyóstollat és szemeteszsákot, pontymatracot, melyek meglétét a hivatásos halőr, társadalmi halőr ellenőrizheti. A horgász köteles a kifogott halat a vonatkozó jogszabályoknak megfelelően – annak, fajának, méretének és mennyiségének megfelelően kíméletesen – tárolni és szállítani. Kíméleti okokból drót haltartó szák használata nem engedélyezett” – olvasható a Bács-Kiskun megyei horgászrendben. 

Kovács Gergely, a Bács-Kiskun megyei Horgászegyesületek Szövetsége (Bácshosz) halgazdálkodási szakügyintézője a Pecaverzumnak megerősítette, hogy valóban új szabályként jelenik meg 2022-től a matrac használatának előírása. 

Hangsúlyozta, az említett szabályozás minden a területi jegyet kiváltott horgász számára kötelező érvényű. Kovács Gergely ezen állítása egy pergető horgászokat tömörítő Facebook-csoportban is megjelent, ahol egyes tagok nemtetszésüket fejezték ki. Azt nehezményezték, hogy az új szabály miért nem csak a nagy testű pontyhorgászok számára érvényes.  

Szerintük a pergető horgászok többségének teljesen felesleges a matrac, mert a kézben tartott halból eltávolítva a horgot, azt egyenesen a vízbe engedik vissza, vagy szájbilincsre fűzik, esetleg azonnal agyonütik, ha haza szeretnék vinni. A harcsahorgászoknál is értelmetlen – vélik a műcsalisok –, mert a kifogott halak többségének mérete életszerűtlenné teszi a halvédelmi eszköz használatát. 

A Bácshosz álláspontja alapján „ahogy az a 2013. évi halgazdálkodásról és a hal védelméről szóló törvényben is kiemelt szerepet kap, minden fajta halnak kijárhat a kíméletes bánásmód, főleg ha sporthorgászatról van szó és kifogott egyedet visszaengedik a vízbe. 

„A mai modern horgászati eszközök piacán számos gyártó kínál megfizethető áron pontymatracot, amit a horgász valószínűleg nem egy szezonra vásárol meg. Gyors keresgéléssel az interneten már 1.890 Ft-ért is található. Külön jogszabály nem szabályozza a pontymatrac specifikációját, de a mai európai a halvédelmi trendek egyre szigorúbb rendelkezéseket tartalmaznak a halállományok támogatása érdekében” – fogalmazott a megyei szövetség.  

Az eltérő szabályokra jó példa, hogy míg a fővárosi Duna szakaszán például 2019-től várják el a halmatrac használatát – de csak a nagy testű halakra horgászóktól –, addig Hajdú-Bihar megyében csak a Látkép-víztározón kötelező. 

A Fővárosi Horgászegyesületek Szövetsége (Főhesz), hogy segítse a horgászokat, az elmúlt három év során nyolcszáz darab halmatracot osztott ki több mint egymillió forint értékben.

Itt a 2022-es Országos Horgászrend. Töltsd le IDE KATTINTVA!

Elkészítettük a 2022-es szolunáris naptárat, ami elméletileg megmutatja, mikor lesz jó fogási esély 2022-ben! A kapásindexért KATTINTS IDE!

Friss hírekért látogass el a Pecaverzum főoldalára!