2022. június 27. hétfő | László
Aktuális

Ingyenes programokkal ünneplik a Halak Vándorlásának Világnapját a Denkpál hallépcsőnél

Ingyenes programokkal ünneplik a Halak Vándorlásának Világnapját a Denkpál hallépcsőnél

A Halak Vándorlásának Világnapját minden évben május 21-én ünnepeljük. A világnapot megelőzően május 20-án, pénteken 14 órától nagyszabású rendezvényt tartanak a Denkpál hallépcsőnél – derül ki a győri Széchenyi István Egyetem programajánlójából.

Az eseményen a szakmai előadásokon után a résztvevők megtekinthetik a hallépcsőt, majd részt vehetnek egy kecsegtelepítésen, amelyet a Sporthorgász Egyesületek Győr-Moson-Sopron megyei Szövetsége végez majd. 

Ivancsóné Dr. Horváth Zsuzsanna ügyvezető elnök a Pecaverzum megkeresésére elmondta, a rendezvény nyilvános és ingyenes, azon bárki részt vehet előzetes regisztráció nélkül.

A Halak Vándorlásának Világnapja dunaszigeti rendezvényének programja:

időpont: 2022. május 20.

helyszín: Denkpál hallépcső

14:00: szakmai előadások

Heilmann Diana (EU Duna Régió Stratégia „Vízminőség” szakmai terület)

Dr. Guti Gábor (AM-SZE Természetesvízi Halgazdálkodás Kutatócsoport)

Kertész József (Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság)

14:30: a Denkpál hallépcső megtekintése

15:00: kecsegetelepítés a Dunába: a Magyar Országos Horgászszövetség és a Sporthorgász Egyesületek Győr-Moson-Sopron megyei Szövetsége támogatásával

A rendezvény helyszínének megadták a GPS-koordinátáit is: 47°55'53.32"É 17°24'31.53"K), illetve kiadtak egy ezzel kapcsolatos tájékoztatót is.  

Az árvízvédelmi töltésen haladó, sárga vonallal jelölt útszakaszra az ÉDUVIZIG közlekedési engedélyével lehet csak felhajtani. Alternatív lehetőség: a piros vonallal jelölt út követése. További információ: kérhető +3630-823-7050-es telefonszámon.

A rendezvény helyszínének megközelítése Halászi felől Dunaszigeten keresztül:

A Halak Vándorlásának Világnapja a holland World Fish Migration Foundation kezdeményezésére rendezik meg 2014 óta minden második év május 21-én. 

A globális rendezvénysorozat célja, hogy felhívja a figyelmet a vízfolyások átjárhatóságának és halak szabad vándorlásának jelentőségére. A vízlépcsők és duzzasztógátak építésének egyik következménye a folyók átjárhatóságának megszakadása, ami érzékenyen érinti a vándorló halfajok populációinak fennmaradását és a folyami vízrendszerek biológiai sokféleségének megőrzését. 

A rendezvény a közvéleményre kíván hatást gyakorolni a problémák bemutatásával, cselekvésre ösztönözve a döntéshozókat és a hatóságokat a szabad folyású folyók védelme és helyreállítása érdekében. 

Friss hírekért látogass el a Pecaverzum főoldalára!

(fotó: Széchenyi István Egyetem)