2022. január 18. kedd | Piroska
Aktuális

Két új halfaj jelent meg a Zalában

Két új halfaj jelent meg a Zalában

Kutatók halászat közben fedeztek fel a Zalában két olyan fajt, amelyek korábban nem voltak jellemzőek a vízterületre. Szerintük horgászok átgondolatlan telepítése miatt juthattak a halak a folyóba. Szerencsére egyik sem inváziós.

2021. május 3-án a Zalán, a zalaegerszegi szennyvízkifolyó alatt gyűjtött adatokat a folyó halfaunájának összetételéről Sallai Zoltán és Józsa Vilmos kutatók, akik a meglepő eredményeket a Halászat című folyóiratban jelentették meg. 

A szakemberek arra figyeltek fel, hogy vélhetően ívás céljából a domolykók (Squalius cephalus) nagy egyedszámban gyülekeztek a sodró vizű, sóderes-kavicsos aljzatú szakaszokon. Az egyik nagyobb domolykócsapatban egy adult nyúldomolykót (Leuciscus leuciscus) is találtak. 

Ez a felfedezés azért meglepő, mert tudomásunk szerint nincs korábbi szakirodalmi adata a fajnak a vízgyűjtőről, az idevágó fajlistát legutóbb Takács és munkatársai 2011-ben alaposan összefoglalták. 

Az is olvasható a halászatról készült összefoglalóban, hogy egy másik halfaj, a sebes pisztráng (Salmo trutta fario) is előkerült a Zalából. A kutatók megjegyezték, hogy a faj nem őshonos a folyóban, viszont adult egyedével már több szakaszon is találkoztak. Véleményük szerint gyaníthatóan horgászok átgondolatlan telepítése miatt juthatott a vízbe. 

„A nyúldomolykó, melyet a fotózást követően szabadon engedtünk, vélhetően a pisztrángokkal együtt kerülhetett ide” – zárul az írás, amely a Magyar Haltani Társaság (MHTT) honlapjára is felkerült. 

Dunai befolyókra és főváros környéki vizekre jelent veszélyt a vörös mocsárrák. Részletek ITT!

Nagy természetvédelmi jelentőségű védett halállományt fedeztek fel. Még több infóért KLIKKELJ IDE!

Erősen elszaporodtak a férgek a süllőkben és a sügérekben. Tudj meg többet IDE KATTINTVA!

Friss hírekért látogass el a Pecaverzum főoldalára!

(fotó: Wikipedia)