2022. december 8. csütörtök | Mária
Aktuális

Kiszáradt egy tó Debrecen mellett – szomorú fotókon az üres meder

Kiszáradt egy tó Debrecen mellett – szomorú fotókon az üres meder

Rövid időn belül a második hír érkezik egy kiszáradt magyar tóról. A vízhiány szinte az egész országot érinti, és nemcsak az álló víztesteket, hanem a folyókat is.

A súlyos csapadékhiány miatt újabb tó száradt ki Magyarországon. Az MTI fotósa, Czeglédi Zsolt készített képeket július 4-én, hétfőn a Debrecen mellett található Vekeri-tóról, amely jelenleg szinte színültig üres.

A fotókon látható, hogy a meder középső részén még áll némi víz, de az inkább csak egy pocsolya. 

Cserepes Ernő, a Hajdú-Bihar Megyei Horgász Szervezetek Szövetségének ügyvezető elnöke a múlt héten is járt kint a területen. A Pecaverzumnak arról számolt be, hogy minimális vízfoltot látott már akkori is csak. Vízi madarak még lakják a területet, de hal minden bizonnyal nem vagy nem sok volt a tóban, mert egyetlen elhullott tetemet sem látott.

Az ügyvezető elnök elmondta, a tó nem tartozik a megyei szövetség kezelése alá, az a Nyírerdő Nyírségi Erdészeti Zrt. tulajdonában van, amelynek nincs halgazdálkodási jogosultsága, így horgászni sem lehetett a tavon. 

Az idokep.hu szerint Debrecen környékén körülbelül 40-55 milliméterrel kevesebb csapadék hullott le az elmúlt 30 napban a sokévi átlaghoz viszonyítva. 

A térségbe az előrejelzések szerint kedd éjszaka érkezhet számottevőbb csapadék, de ennek javát záporok, zivatarok szolgáltatják majd, így kis területen is jelentős eltérések adódhatnak a lehullott csapadék mennyiségét illetően.

A vízhiány nemcsak a Hajdúságot sújtja, hanem szinte az egész országot érinti. A Pecaverzum a közelmúltban számolt be arról, hogy egy horgásztóra 120 milliót költöttek, de utána kiszáradt

Az Alföldön is súlyos aszály tombol, a halastavak negyede van gondban, a Velencei-tavat levegőztetik, a Tisza és a keleti folyók vízszintje pedig rekordközeli értéket mutat. A Zagyva például Szolnoknál gyakorlatilag átugorható

Friss hírekért látogass el a Pecaverzum főoldalára!

(fotók: MTI/Czeglédi Zsolt)