2024. június 19. szerda | Gyárfás
Aktuális

Meggyógyítottak és visszahelyeztek élőhelyére egy sérült aranykárászt – fotókkal

Meggyógyítottak és visszahelyeztek élőhelyére egy sérült aranykárászt – fotókkal

Meggyógyítottak egy sérült aranykárászt a Tihanyi Garda Akváriumban. A halat a Zala vármegyében zajló felmérés során találták meg, majd miután felépült, vissszahelyezték eredeti élőhelyére.

Áprilisban számoltunk be róla, hogy elkezdődött a hal-, kétéltű- és hüllőfaunák felmérése Zala vármegye lápos, mocsaras vizes élőhelyein.  

Több ilyen is található a térségben, és ezek közül az egyik, nem nyilvántartott, víztérkód nélküli vízterületen, a rádói berekben, Nagykapornak, Misefa és Nemesrádó térségében széles kárászokra bukkantak. 

A pár centis ivadéktól a 25 centiméteres nagypapáig került elő széles kárász. Ez azt bizonyítja, hogy önfenntartó, stabil az állomány.

A kutatás kezdeményezője, Dóczi István, a Horgászegyesületek Zala Megyei Szövetségének hivatásos halőre most arról posztolt a Facebookon, hogy kutatótársának Kovács Péternek, a Tihanyi Garda Akvárium gondozójának a munkahelyén meggyógyítottak egy sérült aranykárászt, amelyet még az áprilisi mintavétel során fogtak. A halat május 18-án, szombaton visszahelyezték eredeti élőhelyére. 

Dóczi István is azt is közölte, hogy a Principális-csatornából előkerült kettő réti csík és egy fiatal széles kárász.

„A réti csík ugyan nem újdonság a Principálisból, de mi nagyon örülünk, hogy még mindig jelen van” – fogalmazott Dóczi István. 

A Zala vármegye lápos, mocsaras vizes élőhelyein zajló kutatómunka tovább folytatódik, és a jövőben akár vármegyén kívüli helyszínek is szóba jöhetnek. 

Az elmúlt három évben Magyarországon összesen három tonna aranykárászt telepítettek, a legkevesebbet, szinte láthatatlan mennyiséget 2022-ben. Részletek ITT.

Európában és Szibériában elterjedt, őshonos halunk. Kizárólag mocsarakban, eutrofizálódott vízterekben maradtak fenn populációi. Nemcsak Magyarországon, hanem a szomszédos országokban is meglehetősen megritkult, veszélyeztetetté vált. Május-júniusi időszakban ívik, ikráit az állóvízi vízinövényekre rakja. A 30 centiméteres hosszat meghaladó példányai már igen ritkák. Eltűnőben lévő, ritka faunaelemünk. 2014-től egész évben tilos a kifogása, kizárólag külön engedély birtokában vihető el.

Még több friss hírért KATTINTS IDE!

(nyitókép: Zalai horgászok FB-oldal)