2024. április 28. vasárnap | Valéria
Halgazdálkodás

2022 az aranykárászok fekete éve volt

2022 az aranykárászok fekete éve volt

Az elmúlt három évben Magyarországon összesen három tonna aranykárászt telepítettek, a legkevesebbet, szinte láthatatlan mennyiséget 2022-ben.

Ez az őshonos halunk sajnos már szinte olyan ritka, mint a fehér holló. Hivatalosan nem számít védettnek, pedig haltani kutatók szerint indokolt lenne. Megtartani viszont horgászfogásként nem lehet, egész évben tilalom van rá, a nem fogható fajok közé tartozik (hasonlóképp a kecsegéhez és a vágódurbincshoz).

Lévai Péter azon kevés haltermelők közé tartozik Magyarországon, aki még palettán tartja a széles kárászt vagy más néven aranykárászt, sőt valójában a halas szakmában az ő nevével azonosítják a faj termelési technológiájának kidolgozását. 

A Pecaverzumnak pár hete nyilatkozott, és azt mondta, azért nem foglalkoznak jelen pillanatban mélyrehatóbban az aranykárászokkal, mert nincs akkora igény rá, így viszont hektikus a termelés, illetve a vevők kielégítése, Van, amikor több hal áll rendelkezésre, mint amennyi a vevő, és van, amikor nagyobb igény lenne, mint amennyi halat oda tudnak adni a vásárlóknak.

Hogy megtudjuk, mégis mennyi haltelepítésre jogosult gondolta úgy az elmúlt három évben, hogy telepítsen ebből az őshonos fajból, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalhoz (Nébih) fordultunk közérdekű adatigénylés formájában. 

Azért hozzájuk, mert minden magyarországi telepítést náluk kell bejelenteni. A Nébih az Országos Halgazdálkodási Adattárban tárolt adatok alapján meg is küldte portálunknak a széles kárászok telepítési adatait visszamenőleg 2021-ig.

Ezek alapján elmondható, hogy az elmúlt három esztendőben országszerte összesen 3018 kilogrammot telepítettek egy-, kettő- és háromnyaras korosztályban.

Így alakultak a mennyiségek:

2021: 1613 kilogramm

2022: 155 kilogramm

2023: 1250 kilogramm

Mint látható, a 2022-es volt az aranykárászok fekete éve, amikor azt megelőző és idei évhez képest tizedakkora mennyiségben valósultak meg csak telepítések.

Tételes bontásban is csatolták az adatokat, amelyekből látszik, hogy összesen nyolc haltelepítésre jogosult próbált meg beszerezni ebből a már-már a kihalás szélére sodródott halfajunkból. 

2021. március 6-án a Magyar Országos Horgász Szövetség (Mohosz) 533 kilót helyezett ki a Velencei-tóba. 

A Tolna Vármegyei Horgászegyesületek Szövetsége (Tohosz) október 19-én négy helyszínen valósított meg halasítást. A Sió-csatorna 0-58 folyamkilométer közötti szakaszába 330 kiló került, 200-200 kiló jutott a Sárvíz-csatornába (Pálfa és Vajta között) és a Keselyűsi Holt-Sióba, míg a Szálkai-víztározóba 300 kilót tettek.

Egy kisebb volumenű telepítés valósult még meg: az Őcsényi Horgász Egyesület november 14-én 50 kilót telepített. 2021-ben az összes helyszínen háromnyaras példányok nyertél el szabadságukat. 

2022-ben helyezték ki a legkisebb mennyiséget, 350 kilót. A Kisoroszi Nyurgaponty Horgász Egyesület szeptember 5-én 5 kiló egynyaras aranykárászt engedett a Cseres-tóba, a Peremvárosi Horgász Egyesület pedig október 4-én 150 kiló háromnyarassal gyarapította a Peremvárosi Horgásztó halállományát.

Idén hat helyszínen történtek halasítások, míg volt, ahol elmaradtak. Kezdjük az utóbbiakkal. Nem jutott halhoz a Körösvidéki Horgász Egyesületek Szövetsége (KHESZ), amely a kezelésében lévő 11 vízterületet szeretett volna gazdagítani. Rajta kívül szintén hal nélkül maradt a Mohosz, amely előzetesen a Velencei-tavat jelölte meg helyszínként.  

Idén is – csak úgy, mint 2021-ben – a legnagyobb volumenű kihelyezés a Tohosz nevéhez fűződik. Halgazdálkodási szakértőjük, Balog Attila korábban a Pecaverzumnak elmondta, 2017-ben indítottak el egy programot a széles kárászok telepítésre, és mindig ugyanarra a négy helyszínre koncentrálnak.

Így volt ez október 14-én is, amikor összesen 980 kiló háromnyaras egyed jutott az alábbi helyszínekre: 

– Sió-csatorna (0-58 folyamkilométer): 330 kilogramm

– Sárvíz-csatorna (0-40 folyamkilométer): 200 kilogramm

– Keselyűsi Holt-Sió: 200 kilogramm

– Szálkai-víztározó: 250 kilogramm

A Tohoszon kívül a Bátaszéki Horgász Egyesület helyezett még ki a Szekszárd-Báta főcsatornába 150 kiló egynyaras példányt, illetve a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem 120 kiló kétnyarast a Bikazugi Holt-Körös nyugati ágába (7+ 576 - 13 + 891 folyamkilométer között).

Íme az összesítőtáblázat (a 0 kilós tételek a tervezett, de valamilyen oknál fogva meghiúsult haltelepítéseket mutatják):

A Tohosz halgazdálkodási törekvéseiről bővebben ITT OLVASHATSZ!

Még több friss hírért KATTINTS IDE!

(fotók: Tohosz)