2024. március 1. péntek | Albin
Aktuális

Minden idők legsikeresebb évét zárta az RSD rekordlistája

Minden idők legsikeresebb évét zárta az RSD rekordlistája

Az elmúlt évben 403 bejegyzéssel gyarapodott az egyre tekintélyesebb adatbázis, a Ráckevei Dunaági Horgász Szövetség (RDHSZ) rekordlistája. Ez a szám közel duplája a 2021-es adatnak.

Az RDHSZ beszámolója szerint természetesen tavaly is a pontyok adták a legtöbb munkát halőröknek, akik 306 alkalommal töltöttek ki pontyos igazolólapot. 

Arányaiban leginkább az amurok száma nőtt: 64 növényevőt hitelesítettek, ami csaknem háromszorosa az előző évi mennyiségnek. Szintén háromszoros a compók száma, 15 haldoktort rögzítettek 2022-ben, két dévérkeszeggel kiegészítve. 

A rablóhalakat ismét a csuka képviselte legnagyobb számban, hat fogással, majd a harcsák következtek öt bejegyzéssel. A fogassüllők kategóriájában négy rekordfogás született, és egy balint is hitelesítettek. Összességében a ragadozó halak száma jelentősen visszaesett a rekordlistán.

Az RDHSZ tovább folytatta nagyhalvédelmi programját, melynek keretében szinte az összes kifogott rekordpontyot megjelölték, 250 darab hal kapott egyedi chipes jelölést 2022-ben. Sok pontyot kétszer-háromszor is kifogtak, és már öt alkalommal hitelesítettek olyan halat, ami négyszer akadt horogra.

A pontyok kategóriájában 2022-ben sem sikerült átlépni a 30 kilós álomhatárt, de a 30 alatti mezőnyben igen nagy volt a tülekedés. 2022 legnagyobb pontyát Jankovich Krisztián, az ismert horgászversenyző, szakíró és videós akasztotta a Somlyó-szigeten saját gyártású bojlival csalizva, mintegy félórát fárasztva a 29,2 kilós halat (nyitóképünkön).

Szintén októberben, három nappal később a túlsó parton, Szigetbecsén hitelesítették a második helyezettet. Szabó Balázs pontyos igazolólapjára 28,74 kilogrammos tömeg került, mindössze 10 perces csónakos fárasztás után. 

2022 októbere a rekordhalak szempontjából kiemelkedő időszak volt, a hónap elején legeredményesebb rekordhorgász, Siket Máté akasztotta a harmadik helyezett, 28,43 kilós pontyot szintén a Somlyó-szigeten.

Az amurok rangsorát nagy fölénnyel nyerte Kubicsek János hala, melyet 30,1 kilóval regisztráltak Makádon. A hatalmas növényevő júliusi hidegfrontban, szeles időben vette fel a kukoricával csalizott, tigrismogyorós etetésen felkínált szereléket. A kapást 25 perces küzdelem követte. 

A tassi Rózsa-sziget hatalmas compóiról is híres, 2022 legnagyobbja is innen került ki, Baraskó Gyula mézes kukoricával feederezve fogott hala 3,38 kilóval került be az adatbázisba. A békés halak közül említést érdemel Takács Ferenc 2,7 kilós dömsödi dévérkeszege, mely szeptember végén ködös időben vette fel a halibut pellettel csalizott szereléket.

2022 legnagyobb harcsája – egyben az összes tavalyi hal közül a legtermetesebb – az a másfél órán át fárasztott, 56,1 kilós, 180 centméter hosszú harcsa, amely júliusban Makádon rabolt rá egy élő csalihallal felkínált stupekes készségre. 

A csukák tavalyi listavezetője 11,2 kilóval alig maradt el az abszolút Duna-ági rekordtól, ezzel a tömeggel a rangsor harmadik helyére került. Az áprilisban fogott hal 15 centis bodorkára kapott, úszós (búvárstupekes) módszerrel felkínálva a Kerekzátony-szigeten.

A rablóhalak kategóriájában két abszolút rekord is megdőlt 2022-ben. A legnagyobb – egyben listavezető – fogassüllő szokatlan módon kora délután került horogra. A 11,83 kilós, 84 centiméter hosszú nemes ragadozót csónakból húzott wobblerrel sikerült becsapni Szigethalomnál októberben. A másik abszolút rekord az a dömsödi balin volt, mely 6,28 kilót nyomott mérlegeléskor szeptember végén, mindössze 6 perces fárasztás után. A sikeres csali ezúttal is wobbler volt.

A tavalyi évben szokatlanul sokan, 21-en akasztottak extra nagyméretű rekordhalat, amely garantált jegyet ért a szerencsés horgászoknak. A már-már hagyományteremtő januári sorsolás előtt 194 név került a „kalapba”, vagyis a merítőszákba, melyek közül 51 cetlit húztak ki. Ők szintén éves területi jegyet kapnak, így ezúttal összesen 72 horgászt jutalmaztak meg. A győztesek listája és egy kis statisztika ITT érhető el.

„Minden idők legsikeresebb évét zárta a Duna-ági rekordlista” – összegzett az RDHSZ.

Friss hírekért látogass el a Pecaverzum főoldalára!

(nyitókép: RDHSZ)