2024. május 21. kedd | Konstantin
Aktuális

Nagytestű pontyokat rejtegettek a tilosban horgászó „húsbojlisok”

Nagytestű pontyokat rejtegettek a tilosban horgászó „húsbojlisok”

Horgászati időn túl, tilosban tevékenykedve értek tettek a halőrök két „húsbojlist” a Ráckevei-Soroksári Dunán (RSD). Ellenőrzésükkor megtaláltak elrejtve 3 darab 7 kiló fölötti pontyot, amelyek be sem voltak írva a fogási naplóba. A háromszoros szabályszegés mellé 391.500 forintos elkövetési érték is társult. A renitens pecásokat – bűncselekmény gyanújával – feljelentették a halőrök.

A Ráckevei Dunaági Horgász Szövetség (RDHSZ) tájékoztatása szerint november 3-án, éjjel 23.00 órakor (20.00-ig lehet már csak horgászni az RSD-n) a hajós halőri járőrök hőkamerával észleltek egy kétfős társaságot, amelynek tagjai Dömsöd település partján, egy stég mögötti autóban üldögéltek. A stégen 4 darab bevetett, kivilágítatlan fenekező készséget őriztek.

Csendben megközelítve őket megtörtént az intézkedés, melynek során előkerült 3 darab külön-külön pontyzsákban, a stég mellé-alá elrejtett nagyobb méretű ponty. Mindhárom hal meghaladta a megtartható 7 kilós méretet, mivel 7,08 kiló, 7,61 kiló és 11,41 kiló tömegűek voltak. Természetesen egyik horgász fogási naplójában sem szerepelt egyik hal sem. 

A megszeppent elkövetők persze előadták, hogy nem tudtak a 20 óra utáni időkorlátról. A megtartott pontyokról úgy nyilatkoztak, hogy azokat 4-5 kilósoknak tippelték, és azt nem is tudják, hogy miért nem írtk be a fogási naplóba. 

A szokásos kezdeti verbális ellenállás, mellébeszélés után viszont együttműködővé váltak, és alávetették magukat az intézkedésnek, amelyet fegyelmezetten tűrtek. A pontyokat fotózás, mérlegelés és sebeik kezelése után visszaengedték a vízbe – mármint a halőrök, mert az elkövetőknek eszük ágában sem volt. 

A tetten ért emberekre komoly halgazdálkodási hatósági eljárás vár a háromszoros szabályszegés (fogási napló nem vezetése, felső méretkorlát megszegése, időkorlát megszegése) miatt. Tekintettel a viszonylag magas elkövetési értékre, az RDHSZ feljelentésére rendőrségi eljárás is indult lopás kísérletének megalapozott gyanúja miatt.

Tudni kell, hogy a ponty halgazdálkodási értéke 1000 forint/kiló. A halak össztömege 26,1 kiló volt, így az elkövetési alapérték 26.100 forint. 

„Azonban a méret- vagy darabszám-korlátozással, fajlagos tilalmi időszakkal védett halfajok méreten aluli vagy kifogható darabszámot meghaladó vagy fajlagos tilalmi időben jogosulatlanul kifogott, vagy a helyi horgászrendben felső méretkorlátozással védett halfajok felső méretet elérő vagy meghaladó egyede esetében, vagy azok jogosulatlan horgászat vagy rekreációs halászat során történt kifogása esetén a halgazdálkodási érték, példányonként a táblázat szerint számított érték ötszöröse, ponty esetében tizenötszöröse” – írja az RDHSZ.

Ezeknek tükrében a mostani elkövetési érték már 391.500 forint, amely az RDHSZ álláspontja szerint bőven megalapozza a bűncselekményi tényállást.

Az RDSZ kommentet is fűzött a történtekhez. Azt írták, van egy szűk réteg a bojlis horgászok körében, akinek a bojli nem csupán eszköz, hanem egy szuper-hatékony fegyver, amellyel kielégíthetik saját vagy mások húsigényeit, illetve anyagi haszonszerzés céljából élve elszállításra, eladásra zsákmányolják a nagytestű pontyokat. 

„Ezt a fajta »horgászt« nevezi a zsargon húshorgásznak, esetünkben húsbojlisnak. Még a szóösszetétel is visszataszító, de igaz. Ők azok, akik az éjszaka leple alatt, ezzel az eredményes módszerrel gyűjtik a mások által megbecsült nagytestű pontyainkat, melyek így vágódeszkán, »jobb esetben« egy maszek horgászvízben végzik. Halőri szolgálatunk eredményesen vette fel a harcot az efféle elkövetői módszer követői ellen. Ebben az évben a harmadik ilyen csapatot tudtuk lebuktatni és eljárás alá vonni” – fogalmaztak. 

Friss hírekért látogass el a Pecaverzum főoldalára!

(fotók: RDHSZ)

Pecaverzum a közösségi médiában:

Kövessétek Facebook-oldalunkat!

Csatlakozzatok hozzánk Instagramon!

Iratkozzatok fel Youtube-csatornánkra!