2024. március 1. péntek | Albin
Aktuális

Pisztrángozás közben domolykónak hitte, de mit pergetett valójában a horgász?

Pisztrángozás közben domolykónak hitte, de mit pergetett valójában a horgász?

Júliusban, pisztrángozás közben fogott védett halat egy magyar pergetőhorgász. Elsőre domolykónak hitte, de nem volt biztos benne, ezért elküldte a fényképet a Magyar Haltani Társaság (MHTT) Mit fogtam? című rovatába.

„Pisztrángozás közben kapta el a kis kanalat ez a halacska. Elsőre domolykónak gondoltam, de kijavítottak, hogy sujtásos küsz (a pikkelyek alapján valóban nem domolykó)” – írta levelében a horgász azt tudakolván, hogy valóban helyes-e a megállapítás. 

Arra is rákérdezett, hogy mi történhetett a hal szemével. „Csak a képen látható szembogara volt vörös, a másik sima barna volt. Rendellenesség vagy sérülés lehet?” – faggatta a szakértőket.

Az MHTT válaszában azt írta, hogy a száj csúcsba nyíló, a mellúszó töve narancsszínű, az anális úszó közepesen hosszú, az oldalvonal pikkelyszáma 45 és 52 közé esik. 

Szerintük ezek mind amellett szólnak, hogy a hal sujtásos küsz (Alburnoides bipunctatus). 

Megjegyezték, hogy a kifogott példány egy kissé festékhiányos, nincs meg rajta az oldalvonalat kísérő fekete pontsor. 

A szem pirosságával kapcsolatban megállapították, hogy bevérzésnek tűnik, de ennek oka a kép alapján nem dönthető el.

A sujtásos küsszel Magyarországon védett fajként főleg a hegyi patakokban, sebes folyású folyókban lehet találkozni országszerte. 

Nagyon hasonlít közeli rokonára, a sokak által csak sneciként ismert szélhajtó küszre. A sujtásos küsz szája azonban felső állású, a háta alacsonyabb és a mellúszójának a töve szürke.

Nevét az oldalvonala mentén található dupla pontsorról kapta, melyek mintegy sujtásként húzódnak végig testén. 

A test középvonalában egy 3-4 pikkely szélességű, kékes-lilásan irizáló sáv található, ami nász idején még kifejezettebb. Szaporodása május-júniusra esik, köves és homokos aljzatra egyaránt leívik. Testhossza csak igen ritkán haladja meg a 12 centimétert. Természetvédelmi értéke tízezer forint.

Még több friss hírért KATTINTS IDE!

(nyitókép: MHTT)