2024. március 3. vasárnap | Kornélia
Aktuális

Így bánj kíméletesen egy nagy hallal!

Így bánj kíméletesen egy nagy hallal!

A halakkal való kíméletes bánásmód egyre nagyobb figyelmet kap mostanában. Több kiváló példát is lehet látni nemcsak horgászoktól, hanem egyesülettől is. A témában nemrég megjelent egy friss videó, amelyből megtudhatjuk, mi az az öt legfontosabb tényező, ami elősegítheti, hogy a legkevesebb szenvedést okozzuk a halaknak. 

„Csakis ez a jövő útja!” – ezt a véleményt fűzik hozzá a Leveleki Horgászparadicsomban készült videó mellé a tó közösségi oldalán. A felvételen láthatjuk, hogyan lehet a lehető legkíméletesebb módon visszaengedni egy halat. A videón valószínűleg apa és fia teszik vissza a tóba a gyönyörű pontyot. A vízben állnak és pontymatracról engedik vissza a méretes példányt. A hal a végén még egy puszit is kap, és már úszhat is a hűs habok között.

Nemrég a Cibakházi Holt-Tiszából fogott egy húszkilós amurt egy fiatal srác, aki vízben állva engedte vissza a hatalmas jószágot. Sokan példát vehetnének tőle!

Valóban, a jövő ez! Nem csak azt kell megtanítani a horgászoknak, hogy melyik fajnak mikor van a tilalmi ideje, és milyen horgot, damilt, illetve csalit használjanak a nagy zsákmány reményében. Elsődleges szempontnak kellene lennie ugyanis annak, hogy eszükbe véssék a pecások, hogyan tudnak kíméletesek lenni azokhoz a halakhoz, amelyek olyan óriási örömöt szereztek nekik akkor, amikor szákba terelték!

A Carpsupport legújabb videójában most öt tippet kaphatunk Vitéz Zoltántól a halak védelme érdekében. Lássuk, milyen eszközöket vesz sorra: 

  • horog
  • előkezsinór
  • csali
  • mérlegelő
  • pontybölcső

Ha a halak védelmét minden horgász szem előtt tartaná, elkerülhetőek lennének az olyan esetek, mint például, amikor meg kellett műteni egy húszkilós pontyot, mert a pecás durván bánt vele, és kíméletlenül kitépte a horgot a szájából. Akár a horgászvizsga alapvető tétele is lehetne a kíméletes bánásmód, erről a műtétet végző tógazda beszélt a Pecaverzumnak. Az ügyben kerestük az Országos Horgász Szövetséget is, de eddig nem érkezett válasz sajtómegkeresésünkre.  

A Fővárosi Horgászegyesületek Szövetsége is a kíméletes bánásmód népszerűsítéséért küzd már: az utóbi években nyolcszáz halmatracot osztottak ki horgászok között.

Pecaverzum a közösségi médiában:

Kövessétek Facebook-oldalunkat!

Csatlakozzatok hozzánk Instagramon!

Iratkozzatok fel Youtube-csatornánkra!