2024. június 20. csütörtök | Rafael
Aktuális

Új fogalmakat vezettek be a horgászatban

Új fogalmakat vezettek be a horgászatban

A decemberben elfogadott úgynevezett agrársaláta törvény rengeteg változást hoz 2024-től a horgászok számára. Cikksorozatban foglaljuk össze a legfontosabbakat.

A Magyar Országos Horgász Szövetség (Mohosz) honlapján pár napja megjelent a december 15-i választmány ülés jegyzőkönyve. Az egyik napirendi pont a 2024. évi várható jogszabályi változásokról szólt, amelyek a horgászszektor számos szereplőjét érintik. 

A legfontosabbak Dérer István, a Mohosz elnökhelyettese foglalta össze megszólalásában. A Pecaverzum pedig témákra bontva cikksorozatban számol be az általa elmondottak alapján az úgynevezett agrársaláta törvény horgászatot érintő rendelkezéseiről, amelyeket az Országgyűlés elfogadott. Első cikkünkben a bevezetett új fogalmakat tisztázzuk.

„Egy többéves álom vált valóra azzal, hogy olyan fogalmak kerültek bele a jogi rendszerbe, amelyek később hivatkozási alapként használhatók fel” – mondta Dérer István, majd elkezdte sorolni, hogy melyek ezek.  

„Gondolok itt a horgászturisztikára is. Az egyik ilyen fontos dolog a hajózási jogszabály változása, a víziközlekedésről szóló törvény módosítása, halgazdálkodást támogató hajó, horgászkikötő fogalmak. Láthatjátok azt az újdonságot, hogy megjelent a halgazdálkodást támogató hajó fogalma, amely ezzel a bonyolult definícióval azt fejti ki, hogy a hajózással a horgászszervezetek a halgazdálkodás keretében mit tesznek, tehetnek, beleértve a horgásztatást is. Ez nagyon fontos lesz a jövő szempontjából, mivel a guide-olást a halgazdálkodást támogató hajó segítségével immár megtehetik. Ahol tiltva van a robbanómotor használata, ott a használati tilalom sem vonatkozik erre a hajóra. Ezzel megalapoztuk a hajózási flottáknak egy olyan státuszát, ami az engedélyezési oldalról is könnyebbítéseket ad” – számolt be a változásokról. 

Dérer István a törvény 23/D. §-át idézte is: „A nyilvántartott halgazdálkodási vízterületen vagy annak partján más által, ellenszolgáltatás ellenében szervezett horgásztatás, horgászvezetés, horgászhely-biztosítás, horgásztábor vagy horgászverseny-szervezés, valamint más horgászati célú szolgáltatás csak a halgazdálkodásra jogosult előzetes és írásos hozzájárulásával végezhető.”  

Példaként hozta fel, hogy ha Balatonakali Önkormányzat 80 ezer forintért akar helyet biztosítani egy versenyhez a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. tudta nélkül, akkor ezzel 2024- től már törvénysértést követ el az önkormányzat. 

Külön kiemelte, hogy korábban a horgászkikötő egy nem létező fogalom volt. „Azért tartjuk fontosnak ezt a fogalmat, mert egy jachtkikötő engedélyezése vagy egy kereskedelmi kikötő engedélyezése sokkal bonyolultabb, és esélyünk sincs arra, hogy abban mi valamit előre lépjünk. Ha viszont érvényesítjük a horgászkikötő fogalmat, ami csupán a halgazdálkodást támogató hajók és horgászcsónakok elhelyezését akarja biztosítani (például a Balatonnál), akkor megalapoztuk azt, hogy ezt a dolgot egy lényegesen egyszerű jogszabályi engedélyezési feltételrendszerbe tudjuk rendezni” – magyarázta a Mohosz elnökhelyettese. 

A fogási napló definíciójával kapcsolatban Dérer felhívta a figyelmet a horgásznap rögzítésére. „Ezt több párt politikai alapon támadta, de megerősítette a törvény, hogy a horgászat napjait is rögzíteni kell, mely eddig így nem volt benne. A horgászturisztikának is ez az egyik alapfeltétele. Január 1-jétől a Magyar Horgászkártya állami okmánynak minősül. Véleményem szerint ez nagyon komoly elismerése annak a rendszernek, amit közösen felépítettünk. Horgászokmány a területi jegy és a kiegészítő jegy” – fogalmazott.

Szintén újdonság és bekerült a törvénybe a horgászapplikáció fogalma, ami egyébként jelenleg hot téma a horgászok körében. A horgászszövetség jövőjének és vagyonának védelme érdekében törvényi szinten szabályozták, hogy ez az alkalmazás a Mohosz kizárólagos tulajdonában van, és a horgászok számára térítésmentesen letölthető. 

„A nyilvántartott horgászok, illetve a gondviselők számára egy olyan optimalizált alkalmazás lesz elérhető, ami térerőtől függetlenül alkalmas a nyilvántartási adatok biztosítására és a fogási adatok rögzítésére. Az applikációnak már van egy tervezetten januárban-februárban elinduló része, ez egy digitális horgászokmány tárca, amely hitelt érdemlően igazolja az összes érvényes okmányotokat (legyen az területi jegy vagy horgászkártya). Amikor térerővel rendelkező helyre érkezik a horgász, leszinkronizálja a rendszer a saját személyi profilját a HORINFO-ba és az ellenőr köteles lesz elfogadni ezeknek az okmányoknak az applikációból történő felmutatását” – árulta el Dérer István. 

Arról is tájékoztatás adott, hogy 2025-től opcionálisan bevezetik az elektronikus fogási naplót. „Ha a horgász fog egy halat, de nincs térerő, azonban berögzíti a fogott halat a fogási naplóba, akkor elektronikusan kitörölhetetlen lesz, az ellenőr már látni fogja, és amikor térerőt érzékel a telefon, akkor automatikusan betöltődik a HORINFO szakrendszerbe” – avatott be az applikáció működésébe. 

Hogy miket tud még az új alkalmazás, azt összefoglaltuk EBBEN A CIKKBEN.

Még több friss hírért KATTINTS IDE!

(nyitókép: freepik.com)