2024. június 20. csütörtök | Rafael
Aktuális

Mindent is lehet majd csinálni a Mohosz applikációjában

Mindent is lehet majd csinálni a Mohosz applikációjában

Sokakat foglalkoztató téma mostanság a 2024-ben érkező új horgászkártya, a készülő Nemzeti Horgászturisztikai Stratégia és a digitális fogási napló. Utóbbival kapcsolatban derültek ki részletek a Magyar Országos Horgász Szövetség (Mohosz) október 26-i választmányi ülésén, ahol bemutatták azt az applikációt, amelyet a horgászok fogásaik rögzítésére és nagyon sok egyéb másra használhatnak majd.

Az alkalmazás fejlesztés alatt áll, de a főbb funkciók próbaüzemben már működnek, erről a saját szemükkel győződhettek a gyűlés résztvevői.  

Balogh Ákos fejlesztő prezentációjából kiderült, hogy az applikáció összeköttetésben lesz a HORINFO-val, így a horgász által feltöltött adatok oda is egyből felkerülnek. Fontos feltétel lesz azonban, hogy a helymeghatározást be kell kapcsolni a mobiltelefonon, anélkül nem működik majd a digitális Kánaán. 

Láthatók lesznek a személyes adatok, az érvényes állami és területi jegyek, turistajegyek vagy éppen a versenyzői engedélyek. Az egyik menüpontban egy olyan funkció érhető el, amely kizárólag a mobilalkalmazás sajátja lesz. Ez az interaktív területijegy-vásárlás. 

„Ha rendelkezünk internetkapcsolattal, ha rendelkezünk helymeghatározási kapcsolattal, akkor lehetőségünk van arra, hogy a telefonon keresztül, ebből az alkalmazásból magunk számára a horgászathoz szükséges jegyeket – területi jegyet és kiegészítő jegyet – megvásároljuk” – mondta el Balogh Ákos.

Egy másik fül alatt a korlátozás alá vont területek jelennek meg. „Hasonlóan az előzőhöz, egy térképes megjelenítéssel megmutatjuk mindazokat a területeket, amelyeket a halgazdálkodó korlátozás alá vont vízterületként definiált a rendszerben” – magyarázta a fejlesztő.  

A horgásznak az applikációban lehetősége lesz arra, hogy kedvenc helyeit bejelölje. Ennek is készült térképes nézete és listázós is. Kint vagyunk a helyszínen, és azt gondoljuk, hogy ide máskor is vissza szeretnénk térni. Ebben az esetben csak kattintunk egyet, és már menti is a rendszer az adatokat, hogy könnyen visszatalálhassunk a placcra.

A digitális fogási naplóban azok a lehetőségek jelennek meg, amelyek a horgásznak a rendelkezésére állnak, egyben kötelezettségei is. Rögzíteni kell a horgásznapokat és a fogásokat is fel kell tölteni. 

„A tógazdának lehetősége van arra, hogy minden este megnézze, hogy az ő taván milyen fogásokat rögzítettek a horgászok. A rögzített fogást nem lehet kitörölni a rendszerből, nem tud hozzáférni a horgász. Ha megküldte, akkor az rögzítésre kerül a rendszerben” – mutatott rá Balogh Ákos, aki azt is kihangsúlyozta, hogy a legfontosabb funkciók eléréshez nem szükséges, hogy a víz partján internetkapcsolattal rendelkezzünk. 

Internet nélkül is láthatjuk majd az utolsó adatszinkronizáció alkalmával mentett adatokat, így például a horgászkártya adatait, az érvényes területi jegyeket és a versenyzői engedélyeket. De ami ennél is lényegesebb, hogy a horgásznak offline állapotban is lesz lehetősége új horgásznapot vagy új fogást rögzítenie.

„Fogás rögzítésénél kap egy figyelmeztető üzenetet, hogy offline módban van a telefon, de jelezzük neki, hogy abban az időpillanatban, amikor internetközelbe kerül és online lesz a működés, akkor szinkronizáljuk az adatokat, és beküldésre kerül a HORINFO-ba. Ekkor a rendszerben a fogásnál van egy dátum, és megjelenik a »feltöltésre vár«, illetve a kis felhő áthúzva szerepel. Ez jelenti azt, hogy az adat rögzítésre került, de az adatszinkronizáció a HORINFO-ban még nem történt meg” – részletezte a fontos funkció használatának menetét Balogh Ákos.

„Maga az alkalmazásnak az élessé helyezése hihetetlen távlatokat nyit meg mind a horgászok, mint a halgazdálkodók számára. Olyan információkat, applikációs lehetőségeket tudunk fejleszteni (például fogások feltöltése), melyek hasznosabbá, még jobban élvezhetőbbé teszik magát az alkalmazást. Fontos, hogy a kommunikáció a mobilapplikáción keresztül is működjön. Lehetőséget biztosítunk arra, hogy a horgász számára küldött üzenetek az applikációba is beérkezzenek. Az új üzeneteket is lehet külön látni, olvasottnak jelölni. Ez egy nagyon nagy előny, hiszen gyakorlatilag nem kell belépni a profilba” – sorolta a további tudnivalókat.  

A Mohosz elnökhelyettese úgy fogalmazott, hogy komoly előrelépés várható ennek az ingyenes alkalmazásnak a bevezetésével. „Használni viszont az tudja, aki regisztrált és nyilvántartott horgász, tehát túlesett a BM-es adategyeztetésen. A fejlesztés tovább fog haladni azon a szinten, hogy nem lehet hülyeségeket beírni (például 80 kilós ponty)” – árulta el Dérer István.

„Szeretném kiemelni, hogy a Magyar Horgászkártya digitális és papíralapú egyben. Fontos lesz a tájékoztatás a tagok felé, hogy amíg valaki meg nem újítja a nyilvántartását, addig nem tud váltani jövőre állami jegyet. Abban a pillanatban, amikor a BM visszajelzi az adategyezőséget, akkor neki a digitális okmány létrejön és érvényes, még akkor is, ha nem kapta meg két hónapon belül a plasztikkártyáját” – hangsúlyozta Dérer István, aki az applikáció várható fejlesztéseiről is tájékoztatást nyújtott.

„A jövőben megy tovább az appnak a fejlesztése az elektronikus fogási naplóval, a rekordfogások rögzítésével, illetve a mi oldalunkról meg fog jelenni a horgászvizek és azok szolgáltatásainak minősítése. Tehát keresési szempont lesz az is, hogy egy adott szolgáltatásra vagy szolgáltatási minőségre keressen valaki. Úgy gondolom, hogy a horgászturisztikai rendszer ez évi fejlesztésének a véglegesítésével, az applikáció elindításával, a BM adatkapcsolattal, illetve a kártyamegújítással nagyot fogunk előre lépni” – fogalmazott a Mohosz elnökhelyettese.

Az applikáció és egyben az elektronikus fogási napló a tervek szerint 2025-ben érkezik, de továbbra is választható lesz a papíralapú, illetve nem papíralapú fogási napló. „Szerintem minden halgazdálkodónak fontos, hogy lássa a halelvitelt, mivel a telepítéseket és az ellenőrzést is úgy tudja tervezni” – szögezte le Dérer. 

Azt is közölte a választmányi ülésen jelenlévőkkel, hogy már a nyomdában van az új, papíralapú, 2024-es fogási napló. „Eljutottunk oda, hogy most már a fogási naplóban minden olyan hal szerepel, amely a jogszabályban korlátozással védett, illetve a halgyűjtő kategóriáknak az átgondolásával, egy-két olyan hal megjelenítésével, ami éppen a turisztika kapcsán lehet érdekes (például pisztrángsügér, tokfélék)” – számolt be a Mohosz második embere. 

Még több friss hírért KATTINTS IDE!

(nyitóképünk illusztráció, forrása: pixabay.com)