2023. szeptember 26. kedd | Jusztina, Pál
Aktuális

Egyre népszerűbb és egyben engedélyköteles a horgászvezetői tevékenység

Egyre népszerűbb és egyben engedélyköteles a horgászvezetői tevékenység

Egyre többen kínálnak Magyarországon horgászvezetői szolgáltatást, amely azonban a hatályos törvényi rendelkezés szerint engedélyköteles.

Úgy tűnik, egyre nagyobb sláger a horgásztatás, horgászvezetés Magyarországon. Ennek egyik bizonyítéka, hogy a Gödöllői Halászati Horgászati Szakember Találkozón belengették, hogy egyetemi szintű képzés indulhat Magyarországon.

És az is egy jel, hogy a témában idén már másodszor kommunikál a Tisza-tavi Sporthorgász Közhasznú Nonprofit Kft.

„A halgazdálkodásról és a hal védelméről szóló 2013. évi cii. törvény 23/d. § értelmében a nyilvántartott halgazdálkodási vízterületen más által, ellenszolgáltatás ellenében tervezett horgásztatás, horgászvezetés, horgászhely-biztosítás, más horgászati célú szolgáltatás, valamint horgásztábor vagy horgászverseny-szervezés csak a halgazdálkodásra jogosult előzetes hozzájárulásával végezhető” – írták január 12-én kelt bejegyzésükben, amelyet a minap újra megosztottak

A közleményben hozzátették, „a 133/2013.(XII.29.) VM rendelet 12/A § értelmében a nyilvántartott halgazdálkodási vízterületen és partján horgászati célra is használható vízi létesítmény, valamint horgászállás, horgászkikötő és egyéb horgászati célú létesítmény a halgazdálkodási jog gyakorlója előzetes hozzájárulásával létesíthető, amely nem pótolja a létesítéshez szükséges hatósági, vagyonkezelői engedélyeket”.

A törvényi rendelkezésekre hivatkozva felhívták az érintettek figyelmét, hogy máricus 31-ig kérjenek hozzájárulást tevékenységük végzéséhez a Tisza-tavi Sporthorgász Közhasznú Nonprofit Kft-től.

A Pecaverzum horgászvezetőktől szerzett információk alapján úgy tudja, habár a törvényi rendelkezés már 9 éve hatályba lépett, a Tisza-tavon eddig nem kértek engedélyt a guide-októl.  

Az ügyben a Peraverzum sajtómegkeresést küldött a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt-nek január 13-án, de válasz azóta sem érkezett. 

Arra voltunk kíváncsiak a többi között, hogy alkalmazzák-e ezt a törvényi rendelkezést a Balatonon, 2013 óta mennyi kértek és kaptak engedélyt ilyen jellegű tevékenység végzésére. 

A Ráckevei Dunaági Horgász Szövetséget (RDHSZ), az ország legintenzívebben telepített vizének, a Ráckevei (Soroksári)-Dunának (RSD) a kezelőjét is kereste honlapunk. Készséggel válaszoltak is azonnal. 

Pfeifer Rikárd halőrzési és horgászturisztikai ágazatvezető a Pecaverzumnak elmondta, tudnak a 2013-as törvény ide vonatkozó passzusáról. „Nálunk is engedélyhez kötött ez a tevékenység, de eddig még senki sem nyújtott be kérelmet” – nyilatkozta Pfeifer Rikárd.

Ami pedig a (vezetett) horgásztatás, horgászvezetés mint tevékenység felfutására utal, hogy nemrég indult egy olyan oldal, ahol horgászvezetőket keresnek, és a horgászok is foglalhatnak guide-ot.  

A Pecaverzum úgy tudja, a Magyar Országos Horgász Szövetségnek (Mohosz) nem született választmányi határozata az utóbbi időben a horgászvezetői tevékenységgel kapcsolatban. Honlapunknak többen – a témában háttérinformációt szolgáltatva – arra is felhívták a figyelmet, hogy a hatályos jogszabályok arról nem rendelkeznek, hogy az engedélyt írásban vagy elég csak szóban megkérni és megkapni.   

Színes programokkal várja a horgászokat a 28. FeHoVa. Részletek és jegyárak IDE KATTINTVA!

Gazdátlanná vált az ország egyik legjobb horgászvize, a jegyértékesítés is leállt. Tudd meg, hogy áll az ügy IDE KLIKKELVE!

Friss hírekért látogass el a Pecaverzum főoldalára!

(fotó: oldcityguideservice.com)