2023. szeptember 26. kedd | Jusztina, Pál
Aktuális

Újabb fejlesztések valósultak meg az RDHSZ halgazdálkodási ágazatában

Újabb fejlesztések valósultak meg az RDHSZ halgazdálkodási ágazatában

Nem álltak le a fejlesztések a Ráckevei Dunaági Horgász Szövetség (RDHSZ) halgazdálkodási ágazatában.

A tavalyi évben is számos fejlesztést sikerült véghez vinni az RDHSZ haltermelést szolgáló telephelyein. A haltermelési létesítmények állagmegóvása, karbantartása és a gépesítés fejlesztése továbbra is indokolt a hatékony munkavégzés érdekben.

„Szem előtt tartjuk az energia- és költséghatékony átalakítások, megoldások felkutatását is. A nemrég még kimondottan modernnek emlegetett Ráckevei Halkeltető Állomáson, ami »észrevétlenül«, időközben több mint 16 éves lett, a gépészet komplett vezérlését cseréltük le” – olvasható az Új Duna-ági Híradó idei negyedik és egyben utolsó számában. 

A működés fenntartása érdekében év közben több elhasználódott szivattyút is ki kellett cserélni. A Szigetbecsei Előnevelő Telepen található központi épület (szolgálati lakás, garázs, tartózkodó, tároló) felújításába is belekezdtek. Megvalósult a teljes tetőhéjazat cseréje, a teljes villamoshálózat átépítése, valamint festési munkák. Még idén befejeződik a villámvédelem kiépítése is. További tervek között szerepel a nyílászárók cseréje és napelemes rendszer kiépítése.

Az idei év legnagyobb értékű fejlesztése a Makádi Tógazdaságba beszerzett JCB kotrógép. Már 2019-ben kotrógép beszerzéséről döntött az RDHSZ elnöksége, ami meg is valósult, csak akkor az eszköz a frissen beszerzett Dömsödi Tógazdaságba került indokoltan.

A gumikerekes kotró sokkal mobilabb (rendszámos), mint az először beszerzett lánctalpas kotró, ezért például a közeli Szigetbecsei Előnevelő Telepre is átirányítható, jelentős szállítási költséget megtakarítva ezzel. 

A tavaly beszerzett, jelenleg a makádi halastavakon állmásozó Hidrot HV-1500 nád- és hínárvágó úszó munkagép hatékony mozgatása érdekében megrendeltek egy speciális utánfutót. 

A Dömsödi Tógazdaságban szivattyúgépészeti beruházásokat valósítottak meg. A jelentkező energiaválság okán még inkább fontos az energia ésszerű felhasználása, ezért a már meglévő, korábban felújított, központi szivattyút (amely a nagy halastavakat táplálja vízzel) frekvenciaváltóval szerelték fel, amelynek eredményeképpen hatékonyabban működik a szivattyú, illetve, ha nem szükséges, 100 százalék alatti üzemben is képes működni, természetesen jóval kisebb áramfogyasztással.

Idén késő ősszel helyezik üzembe a Dömsödi Tógazdaság telelőtavait is. A biztonságos teleltetés érdekében komplett szivattyúgépészet kiépítésére volt szükség. A rendszer elemei a teleltető tavakon kívül három részből állnak.

  • Szivattyúakna és azt a csatornával összekötő csőszakasz, melyet saját erőből, szinte a „régészeti” feltárás módszerével sikerült megtalálni, majd helyreállítani a körülbelül 50 éves betonaknát, melyet az elődök valamilyen okból kaviccsal teljesen feltöltöttek, majd lebetonoztak, eltüntettek.
  • Szivattyúgépészet vezérléssel (szintkapcsolással), melyet külső vállalkozótól, a keltető gépészetet kiépítő cégtől rendelték meg.
  • Telelőtavak irányába folyó csőhálózat, illetve annak elzárásai (szabályozott kifolyás), melynek megtisztítását saját erőből végezték, az elzárások kiépítése van még folyamatban.

264 eljárást indítottak az RSD halőrei szeptember végéig. Részletek ITT.

Még több friss hírért KATTINTS IDE!

(nyitókép: Új Duna-ági Híradó)