2022. szeptember 28. szerda | Vencel
Galériák

500 darab őshonos és védett halat mentettek meg a fővárosi halőrök

500 darab őshonos és védett halat mentettek meg a fővárosi halőrök

Pár héten belül már a második alkalommal kellett beavatkoznia a fővárosi halőröknek olyan Duna menti területeken, ahol egyre fogy a halak élettere. Legutóbbi akciójuk során 500 darab őshonos és védett halat mentettek meg, és helyeztek át a Dunába. 

A Fővárosi Horgászegyesületek Szövetsége (Főhesz) halőrei a nagy szárazságban folyamatosan járják és ellenőrzik azokat a Duna menti területeket, ahol a víz eltűnésével, visszahúzódásával holtágak, mélyedések kapcsolata szűnik meg az élővízzel, csapdába ejtve az ott lévő halakat. 

Augusztus 10-én, szerdán egy közös akció keretében igyekeztek a halőrök egy ilyen mélyedésből kiemelni a bent rekedt halakat, majd visszahelyezni azokat az Dunába – derül ki a szervezet közleményéből

A Pecaverzum a Főhesz halőri szolgálatától megtudta, a halmentésre a váci komp fölött található, úgynevezett Rőzsegátnál került sor.

Mintegy 500 darab halat sikerült épségben begyűjteni az egyre szűkülő élettérből, és áttelepíteni azokat a folyóba.  

A megmentett példányok között volt süllő, csuka, bodorka, ponty, védett szivárványos ökle és inváziós ezüstkárász. Utóbbi fajhoz tartozó egyedeket természetesen különválasztották az őshonos halaktól, és azokat nem helyezték át a Dunába. 

A munka a csütörtöki napon csak elkezdődött, korántsem fejeződött be, a halőrök hétfőn folytatják a halmentés, ugyanis maradtak még segítségre váró uszonyosok a Rőzsegátnál, és a Duna csökkenő vízszintje miatt vélhetően újabb területeken válik majd kritikussá a helyzet. 

A Rőzsegáton kívül tehát egyéb helyszínek is vannak, ahol hasonló állapotok alakulhatnak ki, így a halőrök ezeket a részeket is folyamatosan figyelemmel kísérik, és ahol szükséges, ott beavatkoznak.

A Főhesz halőrei egyébként a legutóbb július 20-án Nagymarosnál találtak „csapdába” jutott halakat, amelyeket hálóval mentettek ki, majd áthelyezték azokat a Dunába. Részletek ITT

Még több friss hírért KATTINTS IDE!

(fotó: Főhesz)