2022. május 21. szombat | Konstantin
Halgazdálkodás

A vártnál négyszer több harcsát találtak az állománymentő halászaton

A vártnál négyszer több harcsát találtak az állománymentő halászaton

A második és egyben utolsó fázisa is lezajlott annak a szelektáló és az állománymentő halászatnak, amelyre a Gyálai Holt-Tiszán közelgő kotrása miatt került sor. A két alkalommal összesen 180 mázsa hal került hálóba. 

A munkát végző Szegedi Herman Ottó Horgászegyesület az első alkalommal 169 mázsa halat halászott le, az április végén sorra került második ütemben már jóval kevesebb, 11 mázsa került hálóba. 

A Szeged Televízió videós tudósításából kiderül, hogy a nem őshonos, nagytestű busákat, mintegy 90 mázsát és a harcsákat értékesítették. Utóbbiból 62 darab 40-50 kilós példány került elő. 

Sokakat meg is lepett, hogy a 27 hektáros vízterületen több mint 25 mázsára bukkantak. Ez négyszerese annak a mennyiségnek, amit a fogások alapján előzetesen becsültek. Pontyból és kárászból kevesebbet is találtak, mert azok voltak a harcsák táplálékai.  

A megmaradt őshonos békés halfajokat és a süllőket áttelepítették a Szegedi Herman Ottó Horgászegyesület kezelésében lévő más vizekbe. 

Az összfogás messze felülmúlta a várakozásokat, mert körülbelül 100 mázsára számítottak. „Nem gondoltam volna, hogy ebben a vízben ilyen mennyiségű busa él. Harcsáról tudtunk, hogy van benne sok, de az is borzasztó sok ahhoz képest, amit elképzeltünk” – nyilatkozta a Szeged Televíziónak az egyik helyi horgász, Tölgyes László. 

Az állami tulajdonú holtágat június közepétől leengedik, mederkotrást végeznek, ősszel újra vízzel töltik fel, és visszatelepítik a halállományt. Részben az egyesület másik vizeiből, részben pedig abból a pénzből, amit a busák és a harcsák eladásából szereztek. 

„Bízunk benne, hogy ki tudunk alakítani egy olyan, erre a holtágra ráhúzható halfaunát – ebben még tárgyalások vannak szakértőkkel –, ami biztosítja azt, hogy a pontyhorgászok jelentős mennyiségű pontyhoz juthassanak különböző nagyságban. Kellő elővigyázatossággal fogjuk a süllőt és a harcsát telepíteni a vízterületbe” – vetítette előre a várható jövőképet a Szegedi Herman Ottó Horgászegyesület elnöke.

Kemény András szerint az újratelepítés után még 3-4 évre lesz szükség, hogy a horgászvíz elérje egyensúlyi állapotát. 

A Gyálai Holt-Tisza rekonstrukciójáról a Telex írt hosszabb cikket Életre keltik a negyven éve halott, szennyezett, bűzös Tisza-holtágat Szegeden címmel. 

Friss hírekért látogass el a Pecaverzum főoldalára!

(fotó: Szegedi Herman Ottó Horgászegyesület)