2022. szeptember 28. szerda | Vencel
Halgazdálkodás

Már az utolsó simításokat végzik az ország busatérképén

Már az utolsó simításokat végzik az ország busatérképén

Pár hét múlva elkészülhet Magyarország busatérképe, amelyen már hónapok óta dolgoznak a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Akvakultúra és Környezetbiztonsági Intézet Halászati Kutató Központjának (HAKI) munkatársai. A célzott busahorgászat pedig továbbra is rohamosan terjed, az ezzel foglalkozó csoport a Facebookon már több mint 3500 tagot számlál.

„Vártam, hogy sokan lesznek, mert a horgászcsoportok dinamikusan nőnek, de arra nem számítottam, hogy átlépjük a háromezer tagot két és fél hónappal az indulás után úgy, hogy sehol sem reklámoztam” – nyilatkozta a Pecaverzumnak a Busa - horgászat, kutatás, gasztro nevű Facebook-csoport adminisztrátora. 

Vitál Zoltán nemcsak a közösség virtuális életét koordinálja, hanem a busakutatást is vezeti a HAKI-nál. Azt mondta, eleinte csak szivárogtak az emberek. „Aztán meg ugrottak rá. Volt olyan nap, amikor több mint száz fővel nőtt a tábor” – jellemezte a csoport fejlődését. 

Vitál Zoltántól megtudtuk, a busakutatáshoz elengedhetetlenül szükséges kérdőíveket már több mint ezren töltötték ki, és mintákat is rengetegen küldtek. „Az ezer visszaküldött kérdőív vágyálom volt, már-már irreális, de sikerült elérni” – értékelt, és egyben köszönetet mondott mindenkinek, aki segítette a kutatást.

A szakember azt is elmondta, hogy hamarosan, akár heteken belül elkészülhet Magyarország busatérképe, a kutatás viszont nem ér véget, a munkát folytatják tovább, és mintákat is lehet még bármikor küldeni. 

A célzott busahorgászat terjedésről már a Pecaverzum is írt, és arról is beszámoltunk, hogy a Tiszán kutatási célú busahalászat zajlik. 

Nem ritkák a kapitális példányok sem, amelyek horogra akadnak országszerte: egy 46 kilósat nemrég például az RSD-n pergetés közben akasztottak, de Döme Gábor is élete legnagyobb, állítása szerint fehér busáját tarthatta a kezében, de elképzelhető, hogy hibriddel akadt dolga.

A sikeres busahorgászat elsajátításához pedig nézzétek meg ezt a speciális videócikket!

Még több tartalom érdekel busa témakörben? Akkor ITT a helyed!

Pecaverzum a közösségi médiában:

Kövessétek Facebook-oldalunkat!

Csatlakozzatok hozzánk Instagramon!

Iratkozzatok fel Youtube-csatornánkra!