2023. szeptember 26. kedd | Jusztina, Pál
Halgazdálkodás

„Nehéz időszak elé nézünk”: ősszel újabb haláremelkedés várható – videóval

„Nehéz időszak elé nézünk”: ősszel újabb haláremelkedés várható – videóval

A folyamatosan növekvő takarmány- és energiaárak következtében hamarosan újabb haláremelkedés várható, hiszen minden szolgáltató szeretné átvészelni a jelenlegi gazdasági helyzetet. Erről a Tolna Megyei Horgászegyesületek Szövetségének (Tohosz) elnöke beszélt, aki szerint nehéz időszak és nehéz döntések előtt állnak a horgászszövetségek, vízhasznosítók.

„A halárak továbbra sem úgy alakulnak, ahogy azt a halgazdálkodási hasznosítók, horgászegyesületek várnák. A tavalyi 1200 forint plusz áfás piaci pontyár továbbra is jelen van. Félő, hogy az őszi időszakra ezek az árak csak emelkedni fognak, majd hosszú ideig stagnálni fognak” – nyilatkozta a Tohosz elnöke a Tolnatáj Televíziónak.

Szabács Szabolcs szerint a takarmány és az üzemanyag árának emelkedés, illetve a vízhiány okozta halpusztulások mind kihatással vannak az őszi árakra.

„Ami számunkra is mint megyei horgászszövetség, mint vízhasznosító, de az  összes egyesület számára nagy problémát fog jelenteni. Egy nehéz időszak és nehéz döntése elé nézünk” – szögezte le a Tohosz elnöke.    

Az árak emelkedését egy jól érthető példával szemléltette. „Ha csak egy egyszerű matekból indulunk ki, akkor konkrétan 100 mázsa pontyot tavaly 8,5 millióért lehetett megvásárolni, ez az idei évben már 12,6 millió forint lesz. A különbözetet valahonnan elő kell teremteni” – állapította meg Szabács Szabolcs, hozzátéve, hogy a háromnyaras süllő kilónkénti ára 5-6 ezer forint körül mozog majd. 

Emlékeztetett: lehetőség volt év közbeni áremelésre, amivel többen éltek is, de a Tohosznál erre nem került sor. Jövőre viszont kénytelenek lesz drágábban adni a jegyeket – hívta fel a figyelmet már most. 

Beszámol továbbá arról, hogy a Szálkai-víztározó elvégzett hínárvágási munkálatok nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket. A növényt nem vágták ki gyökerestül, így pár hét alatt visszanőtt. Azóta kézi erővel, kézi kaszával próbáltak javítani a helyzeten.

Még több friss hírért KATTINTS IDE!

(fotó: pixabay.com)