2022. június 27. hétfő | László
Nagy fogások

24 kilós piros busa akadt horogra a Holt-Marcalon

24 kilós piros busa akadt horogra a Holt-Marcalon

Újabb furcsa színű, majdhogynem piros busa akadt horogra a Holt-Marcalon. A sikeres horgász a Pecaverzumnak elmondta, célzottan busára horgászott, és a hal színe már a fárasztás végén ilyen volt, nem utólag színeződött el. 

Rendszeresen horgászik busára Szlovák Ferenc. A szerelékét most egy horoggal állította össze az akadók miatt. Egy 80 grammos kosár felett 15 centivel lebegett a négyes horog, rajta három darab citromsárga hungarocellgolyó. 

„Szerdán akasztottam a halat, a kapás már sötétedés után, kilenc óra körül érkezett. Először kirohant ötven méterre, aztán pedig megadta magát, és úgy húztam kifelé, mint egy csónakot” – nyilatkozta a különös fogásról a Pecaverzumnak Szlovák Ferenc. 

A fárasztás tehát nem tartott sokáig, mindösszesen 15 percig, persze ehhez az is kellett, hogy egy viszonylag keményebb, bojlis bottal és rajta 35-ös fonott zsinórral küzdött a hallal.  

„Akkora volt, mint egy tank – jellemezte a hatalmas busát. – Mivel nagy merítővel rendelkezem, meg tudtam szákolni, és felemelni a stégre. A halat meg is mértem, a pontos tömege 24,30 kiló volt. Fogtam már sok busát a környéken, de ekkorát és ilyen színűt még egyszer sem.” 

Nem ez az első piros óriási busa, amelyről idén tudomást szereztünk, május elején a Kis-Balatonból egy brutálisan nagy, 54 kilós hal került elő

Akkor a Magyar Haltani Társaság – amely egyébként a közelmúltban tartott tisztújítást – egy olyan szakvéleményt adott ki, amelyben azt írták, elképzelhető, hogy a hal alampiás. „Ez a szó magyarul fénytelenséget jelent, ami abból adódik, hogy a hal pikkelyeiből hiányzik a gyöngyházfényű guanin. Emiatt a pikkelyek átlátszóak, ezért a bőr alsó rétegét átszövő hajszálerekben lévő vér pirossága dominál” – nyilatkozta akkor Harka Ákos. 

Azt is megtudtuk, hogy Győr környékén divatos egy busarecept, amely most is előkerül majd Szlovák Ferencék konyhafiókjából. „Ecetes halnak hívjuk. A filéket ecetes lisztben forgatjuk, adunk hozzá hagymát és különböző fűszereket, azt követően pedig kirántjuk.”

Érdemes gondolkodni a különleges busarecepteken, mert a Pecaverzum nyereményjátékában nemcsak azt díjazzuk majd, aki augusztus 7-én, az Invazív Halak Horgászatának Napján a legnagyobb planktonzabálót kiszedi valamelyik vízből, hanem a legérdekesebb receptet és a legfiatalabb horgászt is.

Még több érdekes sztori a Nagy fogások rovatunkban! Videókat néznél? Kattints IDE!

Küldj sztorit Te is!

Elindult a Pecaverzum multimédiás sztoriküldő szolgáltatása: egy gombnyomással juttathatsz el nekünk fotót és szöveget! Kattintsd IDE, és már küldheted is a sztoridat!

Pecaverzum a közösségi médiában:

Kövessétek Facebook-oldalunkat!

Csatlakozzatok hozzánk Instagramon!

Iratkozzatok fel Youtube-csatornánkra!</p