2024. március 3. vasárnap | Kornélia
Nagy fogások

Foltos kecsegét fogtak a Dunából – videóval

Foltos kecsegét fogtak a Dunából – videóval

A szakemberek szerint a hal fekete foltjait a melanin túltermelődése okozza. Akár díszállat-kereskedésből is a folyóba juthatott.

Nagyon furcsa kinézetű, foltos kecsegét fogtak a Dunából a szlovákiai Bősnél – tudta meg a Pecaverzum a Magyar Haltani Társaságtól (MHTT).

Egy olvasó fordult hozzájuk két fotóval, és az azokon látható hal meghatározásában kért segítséget. Arra volt kíváncsi, hogy mitől lett ilyen a színezete.

A hal tömegének 9 kilogrammot adtak meg, és azt is közölték, hogy visszaengedték a folyóba.

„A részaránytalan farokúszó és az oldalvértek jelzik, hogy a hal egy tokféle. További jellemzői: a hosszú, karcsú, enyhén fölfelé hajló orr, a hosszú bajusz, amely hátrahajtva a felső ajakig érne, valamint a hát-, a farok- és a farokalatti úszó világos szegélye. Ezek alapján a faj egy fekete foltokkal tarkított kecsege (Acipenser ruthenus) lehet, de annak valamely hibridje sem zárható ki” – írta elemzésében az MHTT. 

Hozzátették, hogy karcsú testalkata miatt a 9 kilós testtömegével kapcsolatban komoly kétségek merültek fel, erősen túlbecsülhették. 

Színezetéről szólva azt írták, hogy a foltjait – feltehetőleg genetikai hibából adódóan – a bőrben helyileg túltermelődő fekete pigment, a melanin okozza.

A Pecaverzum több helyről származó információi szerint díszállat-kereskedésekben forgalmaznak ilyen halakat, így akár ez a példány is onnan juthatott ki a természetbe.

Úgy tudjuk, mind a szlovák, mind az osztrák oldalról igazolták már a hibrid kecsege jelenlétét a Dunában. 

Mint ismeretes, a halakban normál esetben négy festékanyag  tud szintetizálódni: a fekete melanin, a gyöngyházfényű guanin, a narancsszínű xantofill és a vörös színű eritrofill. Az albínó halakban ezek egyike sincs meg, azokat a színanyagok teljes hiánya jellemzi.

A foltos kecsegéről Döme Gábor oldalán is jelentek meg fotók és videó, íme: 

A halat így engedték vissza:

Megdőlt az országos kecsegerekord. Nézd meg a halat ITT!

Még több friss hírért KATTINTS IDE!

(fotók: MHTT)