2023. december 1. péntek | Elza
Nagy fogások

Visszaengedés után elpusztult a kukoricával fogott, hetvenkilós harcsa

Visszaengedés után elpusztult a kukoricával fogott, hetvenkilós harcsa

Szomorú véget ért egy kivételes harcsafogás. Egy hetvenkilós bajszos hihetetlen módon, fűzött kukoricára kapott rá. A fárasztás gyors volt, a halat vissza is engedték, de sajnos két nappal később döglötten találtak rá.  

Párnapos horgásztúrára indult Marton Zoltán családjával és barátaival Gyomaendrődre, a Bónom-zugi holtágra. „Mondták a többiek, és én is osztom a véleményüket, hogy ez olyan, mint az ötös a lottón – érzékeltette a kivételes fogást egy mindenki számára érthető hasonlattal Zoltán. 

A kapitális harcsa szerdán este 19 óra 30 perc tájékán akadt horogra. Videó is készült, amelyből kiderül, hogy bizony a parton összegyűlt népes tábor tagjai közül senki sem tudta elképzelni, micsoda bitang jószággal van dolga Zoltánnak. 

Alapvetően a békés halak, azon belül is pontyok, amurok voltak a célhalak, így a szerelék is ehhez mérten lett összeállítva: 30-as monofil damilon, 8-as horgon, egy bordás kosár mellett három szem fűzött kukorica volt felkínálva. És bármilyen hihetetlen, a hetvenkilós harcsa erre kapott rá. 

„Elkezdtem húzni, és olyan volt, mintha egy nagy ponty lenne, arra is számítottam. Jött szépen, aztán egyszer csak megindult, és füstölt a fék. Kitört, és elment körülbelül 50-60 métert. Ezt követően még kétszer rohant ki, de utána gyorsan partra bírtam húzni. Sokáig azonban nem tudtuk, hogy mi lehet. Többen azt hitték, amikor a fejével és a farkával csapott egyet, hogy kettő hal, mert két méter volt a távolság a két csobbanás között. Amikor aztán kijött és partközelben volt, mindenki visongott” – mesélte az életre szóló sztorit a Pecaverzumnak Zoltán, aki el sem tudja képzelni, mi késztette a harcsát, hogy felvegye a három szem fűzött kukoricát.  

Arra gyanakszik, hogy kishal lehetett a csali körül, és a harcsa nem a tengerit, hanem a kishalat kapta be. „Ez valami véletlen lehetett, mert én még nem hallottam olyat, hogy kukoricával ekkora harcsát fogjanak. A szája szélébe akadt a horog, de két újjal simát ki tudtam szabadítani” – mondta.  

Az öreg bajszos súlya hetven kiló volt, a hossza pedig 199 centiméter. Miután lemérték, és fotókat is készítettek róla, visszaengedték a holtágba. 

Sajnos üröm az örömben, hogy pénteken (szerdán este fogták ugye) a nagy harcsát döglötten találták a holtágon. 

„Hát, amikor megtudtam, akkor szomorú lettem. Kár volt kihúzni, elég lett volna vízben fotózni, de utólag már nem lehetünk okosak. Beszéltem a halőrrel is, és ő azt mondta, hogy alapvetően náluk nagyon kevesen szokták visszaengedni a nagy harcsákat, és sajnos, ami történt, benne van a pakliban” – adott hangot szomorúságának Zoltán. 

Azt is hozzátette, nagyon meleg volt a víz, és a környéken láttak elhullott halakat is, köztük tíz kiló feletti pontyokat. 

Az oxigénhiányos állapot miatti halpusztulás több helyen is gondot okoz az országban: a Velencei-tónál, Pécsett és Fejér megyében is. Ezen túl vízhiánnyal küzd a Tolna megyei Ős-Sárvíz. 

Még több érdekes sztori a Nagy fogások rovatunkban! Videókat néznél? Kattints IDE!

Küldj sztorit Te is!

Elindult a Pecaverzum multimédiás beküldő szolgáltatása: egy gombnyomással tudsz küldeni nekünk fotót és szöveget! Kattintsd IDE, és már küldheted is a sztoridat!

Pecaverzum a közösségi médiában:

Kövessétek Facebook-oldalunkat!

Csatlakozzatok hozzánk Instagramon!

Iratkozzatok fel Youtube-csatornánkra!